EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Cele mai solicitate destinaţii de vacanţă

Una dintre cele mai solicitate destinatii, care s-ar putea sa inregistreze, ca numar de turisti, o crestere, este Turcia, desi pachetele all inclusive si ultra all inclusive sunt cuprinse intre 600 si 1.800 de euro per sejur .

– Potrivit estimarilor agentiilor de turism, membre ANAT, turismul intern va inregistra, in acest an, o crestere de circa 15%, doar in cazul in care tichetele de vacanta vor putea fi utilizate la randament maxim, iar turismul de outgoing va stationa.

.

Pentru turismul intern, prin agentiile de turism, cele mai solicitate pachete sunt, in ordine, pentru: Litoral,Turism montan,Turism balneoclimateric si de SPA,Turism rural.
În mod special pentru Litoral s-a putut constata o accelerare a rezervarilor in lunile februarie si martie, datorita programului de “Înscrieri timpurii”.

În pofida crizei, se constata din ce in ce mai mult o orientare a turistilor catre structuri de cazare de 3 si 4 stele si catre servicii de calitate. Clientii agentiilor asteapta, evident, cel mai bun raport calitate-pret.

În privinta turismului balneo si de SPA, anul 2009 este, poate, primul an in care agentiile de turism observa o tendinta catre prevenire si refacere si nu neaparat catre tratament. Media de vârsta a clientilor statiunilor balneare (in special cele modernizate) a scazut considerabil, iar preferintele lor se orienteaza catre hotelurile modernizate, de 3 si 4 stele.

Aceasta este o tendinta internationala, in occident din ce in ce mai multi oameni activi apelând la turismul de SPA pentru refacere, terapii antistres etc”, sustine Corina Martin, noul presedinte al Patronatului Agentiilor de Turism, ANAT.

În ceea ce priveste turismul rural, agentiile de turism au inceput sa aiba mai multe contracte cu pensiuni agroturistice, insa, din pacate, inca sunt probleme de colaborare, legate de aspecte precum emiterea de facturi, nerespectarea rezervarilor, preluarea clientilor agentiilor (uitându-se ca agentiile de turism pot asigura un flux permanent de turisti). Oricum, dorinta agentiilor este de a promova din ce in ce mai mult acest tip de turism.

Cele mai solicitate destinatii externe ale sezonului sunt Grecia, Turcia, Bulgaria, Tunisia, si Spania. Acestea sunt urmate de Croatia, Egipt, Cipru, Malta, Franta, Italia. Pe de alta parte, o alta forma de turism solicitata este cea a circuitelor culturale, care combina destinatii precum Austria, Italia, Franta, Grecia.

De asemenea, ramân foarte solicitate city break-uri, in special in orasele Europei occidentale (Viena, Paris, Londra, Amsterdam, Barcelona, Praga, Lisabona, Budapesta, Venetia, Roma). Ca destinatii noi apar Muntenegru si Ciprul de Nord.

În pofida crizei economice, trebuie remarcat apetitul românilor pentru destinatii de calitate. Una dintre cele mai solicitate destinatii, care s-ar putea sa inregistreze, ca numar de turisti, o crestere, este Turcia, desi pachetele all inclusive si ultra all inclusive sunt cuprinse intre 600 si 1.800 de euro per sejur. De asemenea, Tunisia va inregistra cel putin o stationare a numarului de turisti, datorita raportului pret-calitate (este cea mai ieftina destinatie operata cu zboruri charter).

ANAT a identificat, in urma unei analize, 93 de curse charter programate sa aiba loc saptamânal. Din datele prezentate de ANAT, se observa o prudenta mai mare in planificarea acestora. Touroperatorii nu au mai riscat si nu au “supralicitat” in privinta numarului saptamânal de curse. De asemenea, au inceput sa se consolideze aliante intre mai multi touroperatori.

Dupa Bucuresti, cu Aeroporturile Henry Coanda – Otopeni si Aurel Vla icu – Baneasa, al doilea oras de unde se efectueaza curse charter este Cluj-Napoca, urmat de Timisoara. Alte curse charter se mai efectueaza din Iasi si Bacau.

“ANAT le aminteste turistilor ca marile reduceri s-au incheiat, iar ultimele programe de early booking pe extern sunt valabile pâna pe 31 mai. Recomandam turistilor sa nu mai astepte reduceri substantiale de preturi, ci doar sa compare si sa aleaga cele mai bune oferte din punct de vedere calitate-pret. Bineinteles ca in continuare vor exista diverse oferte speciale. Desi turistii români au intentie de cumparare, se observa o amânare a acesteia pe ultima suta de metri, comportament specific mai ales unei situatii de criza economica”, recomanda presedintele ANAT, Corina Martin.

În ceea ce priveste incoming-ul, ANAT sustine ca acest an nu are cum sa fie mai bun decât anul precedent, tinând cont ca este unul de criza, iar circulatia turistica s-a limitat pe plan international. În pofida acestei situatii, Concernul ITS a decis sa continue operarea pe România si in anul 2010, bazându-se pe un set de masuri pe care Ministerul Turismului pare gata sa il sprijine.

În prezent, ITS deserveste Litoralul românesc de pe Aeroportul Varna, ci nu de pe Constanta. De asemenea, touroperatorul belgian Maxitour – care opereaza de 25 de ani in România – va aduce circa 3.000 de turisti.

“ANAT asteapta pozitia ministerului vis-a-vis de necesitatile pietelor internationale, punându¬si speranta in programele comune de promovare, absolut necesare. Pe de alta parte, brandul turistic al României, care va fi definitivat pâna la finele anului, poate fi o speranta pentru anul 2010”, precizeaza Corina Martin.

Touroperatorul TUI, sustine ANAT, manifesta un tot mai mare interes de a reveni in 2010 pe piata România, daca o serie de conditii vor fi respectate. Si firma DERTOUR va continua operarea pe România, aducând circa 2.000 de turisti, ceea ce inseamna ca un numar insemnat din touroperatorii germani sunt prezenti pe piata si depinde numai de autoritatile românesti sa vina si restul, iar cei prezenti sa isi mareasca volumele de turisti trimise, atât pe Litoral, cât si in restul tarii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata