Constatarea amiabilă de accident auto se aplică de la 1 iulie 2009

Procedura de constatare amiabila de accident se aplica de la 1 iulie 2009, a decis marti Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), respingând astfel solicitarea Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din România (UNSAR) privind amânarea datei de incepere a aplicarii procedurii de constatare amiabila de accident.

.

Conform unui comunicat CSA, in fundamentarea deciziei sale, Consiliul CSA a apreciat ca nu exista motive obiective pentru amânare, având in vedere faptul ca societatile de asigurare care practica asigurari obligatorii RCA au semnat Protocolul de colaborare privind constatarea amiabila de accident inca de la inceputul lunii trecute.

Totodata, s-a apreciat ca societatile de asigurare au avut la dispozitie suficient timp sa se pregateasca pentru aplicarea constatarii amiabile de accident, dat fiind faptul ca CSA a publicat normele care reglementeaza aceasta procedura inca din decembrie 2008.

Totodata, CSA a informat publicul cu privire la aceasta noua procedura si organizeaza in tara, in aceasta perioada, seminarii tehnice de informare, cu participarea reprezentatilor regionali ai asiguratorilor si brokerilor, ai politiei rutiere si ai mass-media.

Utilizarea formularului de constatare amiabila de accident nu este o obligatie pentru conducatorii auto implicati in accident, ci este o alternativa la procedura actuala de constatare de catre politie, precizeaza comunicatul CSA.

În majoritatea statelor europene, procedura de constatare amiabila de accident se aplica cu succes de mult timp, simplificând circuitul administrativ in vederea obtinerii de catre persoana prejudiciata a despagubirii la care este indreptatita in baza asigurarii RCA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.