Cum funcţionează perfida afacere a bandelor de cerşetori din Elveţia

Politia din Berna a mers pe urmele afacerii cu bandele de cersetori, un responsabil din cadrul organelor legii povestind cum zi de zi sunt transportati in orasele Elvetiei copii handicapati, pentru a fi pusi la cersit, scrie ziarul elvetian Basler Zeitung.

Un barbat cu piciorul amputat sta in fata magazinelor Globus, in strada Spitalgasse din Berna, afacerea sa cu compasiunea mergând bine. Pe strada Marktgasse, in fata supermarketului Migros, stationeaza o femeie in scaun cu rotile, cersind cu voce suferinda bani.

Si afacerea ei merge struna, mai ales batrânii fiind aceia care ii dau câte un banut sau chiar o bancnota. În ultimele saptamâni, astfel de cersetori au luat in stapânire strazile si pietele bine frecventate din centrul orasului Berna, iar ei dispar seara tot asa de repede precum apar dimineata.
Seful politie i pentru straini din oras (Frepo – Fremdenpolizei), Alexander Ott, a confirmat marti, 19 mai, relatarile din ziarul Sonntagszeitung (Ziatul de Duminica), conform carora, aceste activitati de cersetorie reprezinta rezultatul unei planificari minutioase.
Bandele de cersetori din strainatate si oamenii din spatele lor prezinta un inalt grad de organizare si folosesc mijloace moderne de comunicare, spunea Ott. La Berna, de exemplu, lucrurile functioneaza in fe lul urmator: Bandele ii debarca pe copii si oamenii cu handicap, de exemplu, in zona de agrement Schuetzenmatte, de unde ei se raspândesc mai apoi in oras.
Acolo, ei sunt supravegheati in timpul activitatii de cersit de membri ai bande lor, pentru ca seara sa fie luati de acolo de persoanele din umbra si dus i in tabere din apropierea granitei. Cersetorii sunt dependenti de cei din spatele lor pentru aceste operatii.
Modul cum decurge afacerea a fost observat cu ocazia unei actiuni de supraveghere desfasurate in cursul ultimelor doua saptamâni, afirma seful Frepo. Actiunea a avut in vizor peste 100 de persoane. Potrivit observatiilor politiei, la Berna sunt utilizate doua variante ale cersetoriei organizate.

În primul caz, “turistii veniti la cersiť cumpara la un punct de intâlnire din strainatate un “card de o zi” la pret de 200 de franci elvetieni, in contul caruia sunt transportati la Berna, unde primesc, la gara, un plan al orasului, având insemnate pe el locatiile cele mai banoase, seara ei fiind transportati inapoi acasa.
Cea de-a doua varianta implica transportarea la Berna a cersetorilor – printre care copii si handicapati. Paharelul pentru oboluri este golit in mod regulat de “alergatori”, care transforma monedele in bancnote sau depun banii la muzicantii stradali. Acesti oameni “câstiga” pe zi pâna la 500 de franci elvetieni.
În urma investigatiei, lui Ott ii este acum clar faptul ca bandele organizate de cersetori din strainatate pun accentul pe copii si handicapati, abuzând de o relatie de dependenta din care rar exista scapare.
Doua persoane handicapate au trebuit sa primeasca chiar ingrijiri mediacle acum câteva saptamâni, acestea fiind retrimise in România, din aceasta tara, precum si din Bulgaria venind cei mai multi cersetori, multi dintre ei tigani, afirma Ott.
Mai nou, la Berna apar din ce in ce mai multi cersetori prin tramvaie si autobuze, printre ei izbitor de multe femei. Ei arata calatorilor o poza cu un copil schilodit si cer bani.
Ott cere populatiei sa nu dea bani acestor cersetori pentru ca, spune el, acela care da bani nu ajuta cersetorii ci finanteaza bandele.
Daca oamenii nu mai dau bani, se imprastie zvonul iar bandele nu-si mai plaseaza victimele la Berna, opineaza el. Problema aceasta nu este specifica doar Bernei, in alte orase ale Elvetiei autoritatile observând fenomene asemanatoare.
Ott a lansat impreuna cu orasul Berna, cu autoritatile române si cu biroul federal al politiei proiectul pilot “Agora”, in cadrul caruia se incearca descoperirea traseelor urmate de cersetori, pentru a ajunge la capii afacerii.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.