Divorţ pentru separatişti

În lumea moderna nu exista o solutie la problema separatismului. În mod inevitabil, omenirea va trebui sa creeze pentru state un analog al actualului sistem al casatoriilor, care le permite oamenilor sa fie impreuna atât timp cât isi doresc acest lucru, noteaza cotidianul rus Gazeta, intr-un comentariu pe marginea ultimelor evenimente din Sri Lanka.

Saptamâna aceasta a avut loc un eveniment rarisim: a fost suprimat un focar al separatismului. Trupele din Sri Lanka i-au distrus pe “Tigrii pentru Eliberare Tamil Eelam (LTTE), care si-au dus lupta pentru independenta incepând din 1976. “Tigrii” sunt cei care au inventat “centura shahidului”, insa ei actionau nu doar ca teroristi, ci si ca armata regulata, cu nave maritime si aviatie.

Presedintele Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, majorase efectivele armate ale tarii si a reusit sa-i distruga pe Tigrii Tamili, insa numarul de victime din cadrul populatiei civile ramâne inca sa fie precizat: in prezent este vorba de 7-8.000 de morti si de zeci de mii de raniti, dar este posibil ca numarul lor sa fie mult mai mare, considera Gazeta.
Ambasada Marii Britanii din Sri Lanka a fost bombardata cu pietre pentru ca ministrul britanic al afacerilor externe, David Miliband, pledase mai demult in favoarea autonomiei pentru Tigri.
Însa, când aceasta euforie va trece, va veni timpul pentru bilant: problema discriminarii minoritatii tamile de catre majoritatea singaleza nu va disparea nicaieri si va deveni in mod sigur mult mai serioasa.
Dupa distrugerea Tigrilor, pe insula lucrurile se vor linisti probabil, insa in acelasi timp victoria singalezilor a demonstrat ca in lume nu exista o solutie viabila pentru problema separatismului.
Astazi, o regiune care vrea sa obtina independenta nu poate face acest lucru. Modificarea teritoriului unui stat este considerat un lucru inadmisibil, iar micsorarea acestui teritoriu pare a fi sfârsitul lumii.
Lumea continua sa se ghideze dupa ideea rigida potrivit careia “statele sunt pe vecie”, idee care isi are radacinile in secolul al XIX-lea si a fost intarita prin cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Însa, in opinia Gazeta, aceasta teorie face sa apara si mai multe conflicte, care nu pot fi solutionate cu ajutorul regulilor existente astazi, ci doar conservate.
Mai devreme sau mai târziu acest model va trebui schimbat. Cu cât mai complicata devine lumea, cu atât mai multa flexibilitate necesita ea. Când procesul se va clinti din punctul mort, actualele state ar putea ceda locul s istemelor de uniuni si confederatii, in cadrul carora unitati-regiuni vor decide liber daca vor sau nu sa se uneasca cu vecinul din sud sau cu cel din nord, sau daca prefera independenta.
Un asemenea sistem nu va anula cooperarea economica, asigura Gazeta. Desigur, fiecare tara ar avea propriile legi, insa acest lucru nu va constitui o problema serioasa: intr-o lume in plin proces de globalizare, legislatiile oricum vor trebui puse de acord si chiar astazi exista o serie de conventii ale ONU respectate de majoritatea tarilor lumii.
Cel mai important este ca decizia privind apartenenta statala sa nu fie una singulara: la expirarea unui anumit numar de ani, trebuie sa existe posibilitatea ca aceasta apartenenta sa fie revizuita, cons idera ziarul moscovit, facând o analogie cu viata de familie, unde divorturile sunt considerate deja un lucru normal.
Deocamdata, toate acestea par utopie, iar drumul care trebuie parcurs – foarte lung. Pentru inceput este necesar ca ideea potrivit careia granitele de stat pot fi schimbate sa prinda radacini in mintile oamenilor. Apoi, este necesara elaborarea unor institutii si mecanisme care sa nu le permita populistilor sa-si arunce regiunile de colo-colo la fiecare noi alegeri si care, in acelasi timp, ar imp iedica autoritatile centriste sa sufoce aspiratiile la libertate.
Conflictele dintre natiuni si state sunt imposibil de evitat, indiferent de sistem. Confederatiile flexibile nu pot deveni panaceu, deoarece “despartirile” sunt lucruri destul de neplacute, iar la nivel de stat cu atât mai mult, deoarece la acest nivel oamenii se controleaza mai rau decât la cel al comunicarii personale.
Cu toate acestea, schimbarea radicala a actualului sistem este oricum inevitabila, pentru ca separatismul inseamna aproape intotdeauna varsare de sânge, cu exceptia celor mai prospere regiuni ale Europei si Americii de Nord. “Divorturile”, cu toate neajunsurile lor, sunt totusi mai bune decât conflictele militare, conchide Gazeta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.