Extremiştii violenţi ameninţă Germania

Oficiul federal german pentru protectia ordinii constitutionale a elaborat un document de 303 pagini in care sunt enumerate persoanele si organizatiile calificate drept dusmani ai statului, printre care teroristii islamici, neonazistii si extremistii de stânga, scrie ziarul german Die Welt.

Numarul delictelor violente provenite din sfera extremei-drepte a crescut simtitor in 2008, mai ales numarul actelor indreptate contra unor extremisti de stânga reali sau presupusi inregistrând o crestere substantiala. Raportul de 303 pagini abunda de dusmani ai ordinii de drept.

Astfel, se poate citi in el despre câtiva militanti radicali sikh dispersati, care de pe teritoriul Germaniei sprijina razboiul terorist pentru infiintarea unui “Khalistan” independent in nordul Indiei, despre eforturile scientologiei de a-si mari numarul de membri, de la un total de 5.000 la ora actuala, prin intermediul unei campanii denumite “Idealen-Org-Kampagne” sau despre incercarile serviciilor secrete rusesti si chineze de a spiona companiile si ministerele germane, cu ajutorul unor atacuri tip hacker.
Cu aceste activitati se ocupa insa doar un numar mic de gardieni ai Constitutie i, cea mai mare parte din cei 2.500 de angajati ai oficiului, cu sediul la Koeln, ocupându-se de domenii de unde poate veni o amenintare cu adevarat serioasa pentru siguranta republicii: teroristi islamici, neonazisti si extremisti de stânga.
Pe primul loc se afla islamismul, care reprezinta “pe mai departe un pericol real”, asa cum declara ministrul de interne Wolfgang Schaeuble (CDU), la prezentarea raportului.
Ca dovada, ministrul a aminitit de numarul in crestere de mesaje video al organizatiilor apropiate Al Qaida, redactate in germana. Presedintele Oficiului pentru protectia Constitutiei, Heinz Fromm, clasifica aceste mesaje video de amenintare drept “o noua substanta”.
Germania este adresata in mod special, incercându-se atragerea de tineri pentru taberele teroriste, iar asta cu succes, daca ne uitam la faptul ca a crescut in mod vizibil numarul calatoriilor din Germania catre taberele de instruire ale Al¬Qaida din zona de granita afgano-pakistaneza.
Conform raportului, vulnerabili la astfel de mesaje sunt mai ales convertitii si membrii celei de-a doua generatii de imigranti. Mai ales implicarea armatei germane in Afganistan reprezinta pentru islamisti “un scai in ochi”.
Terorismul islamic este cea mai evidenta, dar nu singura, amenintare pentru siguranta tarii, fiind urmat de extremismul de dreapta, impreuna cu elementele sale de baza: rasism, xenofobie si antisemitism. Fromm este ingrijorat mai putin de cresterea numarului de delicte de extrema-dreapta cu 15,8%, la un total de 19.894.
Mare parte din acestea (82,6%) sunt delicte de propaganda, ca de exemplu atunci când un extremist deseneaza pe ziduri 20 de zvastici intr-o noapte, acestea fiind inregistrate de statistica ca 20 de delicte.
Oficiul lui Fromm acorda o importanta mai mare cresterii numarului delictelor violente, de la 980 (in 2007) la 1042 (in 2008). Responsabili pentru acestea, spune Fromm, sunt mai ales asa-numitii “nationalisti anarhisti”
Este vorba de un cerc format din circa 400 de persoane, cu un potential ridicat de violenta, care au iesit la iveala prima oara la Hamburg, in 2007, pe 1 mai anul curent, ei atacând o manifestatie de la Dortmund.
În sfera extremei-drepte, NPD¬ul (Partidul National Democratic German) ramâne actorul principal, arata raportul. Partidul a pierdut din membri si este confruntat cu probleme financiare.
Schaeuble a respins noi masuri in directia unei proceduri de interzicere a NPD, pentru ca aceasta procedura s-ar putea dovedi un “bumerang”, avertiza el, având in vedere piedicile juridice ridicate pentru interzicerea unui partid si incercarea nereusita de interzicere din 2003.
În schimb, conferinta ministrilor de interne din iunie, de la Bremen, ar trebui sa se ocupe de problema extremismului de dreapta si stânga.
În sfera extremismului de stânga numarul delictelor s-a aflat in 2008 la un nivel de asemenea ridicat. Au fost inregistrate in total 3.124 de delicte cu motivatie de extrema-stânga, un plus de 13% deci.
Printre ele se numara 701 acte de violenta, cu 15,8% mai putin ca anul trecut. În cazul extremistilor de stânga, in prim plan se afla “Câmpul de actiune Antimilitarism”, spune Schaeuble. Cu ocazia tulburarilor de 1 mai de la Berlin, functionarii politiei au fost atacati cu “o dezinhibitie terifianta”.
Potrivit Oficiului pentru protectia Constitutiei, de aceste medii de extrema¬stânga apartin 3 1.200 de persoane, in timp ce spectrul celor dispusi la violenta este format din 6.300 de persoane.
În raport este mentionat si partidul Stângii (Die Linke, format in 2008 din fuziunea PDS si WASG), despre care se spune ca, lasând la o parte “aspectul sau ambivalent”, prezinta in continuare repere pentru inclinatii extremiste.
Tinerea sub observatie a partidului se face in special prin evaluarea articolelor din ziare si a scrierilor programatice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.