FMI poate solicita refacerea testelor de stres pentru băncile din România

Fondul Monetar International (FMI) poate solicita refacerea testelor de stres aplicate bancilor comerciale de Banca Nationala a României (BNR), pornind de la premise mai dure, in cazul amplificarii crizei internationale, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.
În cazul unor conditii externe mai nefavorabile, a unor prognoze inrautatite, FMI poate solicita refacerea testelor de stres, dar acest lucru este putin probabil, a spus Georgescu.

El a mentionat ca indicatorul de solvabilitate pentru bancile comerciale din România de 10% este prevazut expres in acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si nu exista niciun pericol sa nu fie indeplinit cel putin perioada acordului (pâna in mai 2011).

În prezent, bancile comerciale din România trebuie sa aiba indicatorul de solvabilitate (capitaluri proprii/total pasive) de minimum 8% si vor avea la dispozitie câteva luni de zile pâna sa atinga nivelul majorat de 10%.
Toate bancile din România indeplinesc la acest moment nivelul legal al solvabilitatii si, dupa testele de stres, cele care necesita recapitalizari o vor face, a spus oficialul BNR, care a mentionat inclusiv angajamentul de marti de la Bruxelles al celor mai mari noua banci straine care activeaza in România.
Georgescu a mai spus ca, in anumite situatii particulare, BNR poate cere un indicator de solvabilitate peste 10% dar in momentul de fata nu este cazul unei asemenea situatii, asa cum nu a fost cazul nici in ultimii 5-6 ani.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.