Imigranţi – mai apţi de a-şi păstra locurile de muncă decât nativii britanici

Lucratorii nascuti in alte tari se dovedesc a reusi intr-o mai buna masura sa-si pastreze locurile de munca in timpul recesiunii decât cei britanici, potrivit unei cercetari realizate de publicatia Financial Times (FT).

S-a ajuns la concluzia aceasta dupa ce marti, 19 mai, au izbucnit proteste in mai multe localitati din Marea Britanie in legatura cu angajarea mâinii de munca de peste hotare.

Evolutia acestei situatii va alarma politicienii din principalele partide, tematori deja din cauza pos ibilitatii de a pierde teren in fata Partidului Britanic National (BNP), declarat anti-imigranti, si a Partidului Independentei din Marea Britanie (UKIP), eurosceptic, in alegerile europarlamentare de la 4 iunie.

O analiza a statisticilor oficiale indica faptul ca numarul lucratorilor de origine britanica ce au locuri de munca a scazut cu 451.000 (1,8%) in primul trimestru al acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut.
În acest interval de timp numarul muncitorilor nascuti in alte tari care detin locuri de munca a crescut cu 129.000, respectiv 3,5%. În primul trimestru al acestui an, muncitorii nascuti in Marea Britanie si-au pierdut locurile de munca intr-o proportie de patru ori mai mare decât cei nascuti peste hotarele Marii Britanii, scrie FT.
La firma Haven Green Laundrette, patronul iranian Hossein Sajjadi lauda meritele muncitorilor imigranti. Când si-a restructurat filiala din Ealing, in vestul Londrei, experienta l-a invatat ca muncitorii calificati britanici nu ar trebui sa fie, neaparat, prima sa prioritate.
“Dimineata ajung la munca destul de târziu, iau o pauza la ora noua si jumatate si prânzul la 12”, explica Sajjadi glumind doar pe jumatate. “Apoi au nevoie de inca o pauza la ora trei si pleaca acasa la cinci – cel târziu”.
Pe de alta parte, unii dintre constructorii est-europeni “lucreaza toata ziua mâncând doar niste sandvisuri minuscule”, subliniaza el. Polonezii, in mod deosebit, se bucura de o prezenta puternica in Ealing.
Muncitorii si locuitorii au oferit marti o varietate de motive pentru perspectivele diferite pe care le au in ziua de azi lucratorii britanici si cei din alte tari, in timpul recesiunii. “Muncim din greu pentru ca viata in Polonia nu e deloc usoara”, spune Seweryn Ploskonka, care lucreaza intr-o agentie de turism. “Lucratorii englezi fac ce li se spune, dar nimic in plus”, mai opineaza Ploskonka.
Însa Dave Perkins, care a renuntat la munca in domeniul constructiilor in urma cu sase ani si s-a angajat ca sofer de taxi, refuza sa accepte teoria despre “britanicii care se codesc sa munceasca”. “Eram dati afara in masa”, a declarat el explicându-si decizia de a parasi domeniul constructiilor. “Daca intri in orice bar de prin zona la ora cinci seara, n-ai sa vezi decât fosti muncitori care n-au nimic de facuť.
Paul Kenny, secretar al Sindicatului General Britanic, a acuzat Hertel UK, companie olandeza, de a fi incalcat un vechi acord scris prin care angajatorii erau obligati sa maximizeze folosirea mâinii de lucru locale din Milford Haven. Însa David Fitzsimons, director al Hertel UK, a declarat:
“Pentru acest proiect am cautat sa angajam forta de munca locala, dar in pofida eforturilor noastre nu am reusit sa gasim muncitorii calificati necesari pentru demararea proiectului”. Sarcina a fost trecuta printr-un subcontract unei terte parti, care a angajat si muncitori imigranti. Personalul calificat local ar fi urmat sa fie angajat “imediat ce ar fi fost gasit”.
Caracterul delicat al acestei probleme este subliniat de analiza realizata de FT, care indica faptul ca imigrantii nascuti in India, Pakistan si Africa au obtinut locuri de munca in decursului ultimului an, in vreme ce numarul imigrantilor americani angajati in Marea Britanie a scazut.
Numarul muncitorilor nascuti in Uniunea Europeana (UE) a ramas, in mare parte, neschimbat, observându-se o usoara scadere a celor din Europa Occidentala si o crestere a numarului muncitorilor din cele opt noi membre ale Uniunii.
Aproape aceeasi proportie de cetateni britanici si de straini sunt someri – unul din 12 -, insa somajul in rândul britanicilor a crescut anul trecut cu 600.000, sau 43%, in vreme ce rata somajului din rândul imigrantilor a crescut cu doar 16.000 – 15%. O posibila explicatie pentru aceasta diferenta poate fi pusa pe seama faptului ca strainii parasesc Marea Britanie atunci când constata ca locurile de munca sunt tot mai greu de gasit, crede FT.
Sir Andrew Green, presedinte al grupului de campanie Migrationwatch UK, a declarat: “Devine tot mai clar faptul ca muncitorii proveniti din strainatate se descurca pe timp de recesiune mai bine decât cei britanici. Trebuie sa constientizam acest lucru si sa luam masuri serioase pentru a spori strictetea sistemului privind imigratia, spre beneficiul muncitorilor britanici”.
Pe de alta parte, Sarah Mulley, care isi desfasoara activitatea in cadrul Institutului de Cercetare a Politic ilor Publice, este de parere ca motivul pentru care muncitorii imigranti se descurca mai bine consta in faptul ca sistemul privind imigratia este orientat catre selectarea persoanelor cu cele mai mari sanse de a fi angajate, care lucreaza acum in sectoarele in care, anterior, exista o slaba forta de munca.
“Nu am vazut nicio dovada care sa ateste ca angajatorii concediaza muncitorii britanici pentru ca sunt mai putin productivi decât cei veniti din strainatate”, a mai explicat Mulley.
John Philpott, cercetator in cadrul Institutului pentru Personal si Dezvoltare, a declarat pentru FT ca angajatorii cons idera muncitorii imigranti ca fiind harnici si dedicati muncii, insa “daca acest fapt constituie un criteriu, lucrurile s-ar putea schimba in timpul recesiunii, cu conditia ca muncitorii britanici sa revina cu picioarele pe pamânt”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.