Italia se abate de la politica UE si iniţiază contacte la nivel înalt cu Iranul

0

Ministrul italian de externe, Franco Frattini, intentioneaza sa se abata de la politica Uniunii Europene de evitare a contactelor la nivel inalt cu Iranul, el urmând a se deplasa miercuri la Teheran pentru a discuta cu oficialii republic ii islamice despre rolul strategic al acesteia in regiune si despre eventualele contacte directe cu Statele Unite, relateaza Financial Times.

Din cauza opozitiei puternice din partea altor state europene, diplomatii sustin ca Frattini ar fi dorit ca vizita sa sa fie o “surpriza” si sa nu se afle de ea decât dupa ce ar fi ajuns la Teheran. De altfel, Italia nu a mentionat nimic de planurile lui Frattini in cadrul reuniunii ministrilor de externe ai UE de la inceputul acestei saptamâni, in cursul careia s-a discutat intens si despre Iran.
Ministerul italian de Externe a negat initial ca se intentioneaza o astfel de vizita la Teheran si a declarat, pentru Financial Times, ca “nu s-a decis nimic deocamdata”. La scurt timp insa, agentia de stiri italiana Ansa a citat tot Ministerul de Externe, care confirma vizita ministrului.
Franco Frattini va fi oficialul european de cel mai inalt rang care viziteaza Iranul in ultimii patru ani de când Mahmoud Ahmadinejad a fost ales presedinte.
Diplomatii occidentali s-au aratat surprinsi de gestul lui Frattini si spun ca nici Washingtonul nu ar fi dat Romei “unda verde” pentru aceasta vizita. Ei l-au avertizat pe Frattini ca risca sa-i ofere o victorie de propaganda liderului iranian marginalizat in plan international, cu mai putin de o luna inainte ca acesta sa candideze pentru un nou mandat.
Guvernele statelor UE au decis sa evite contactele cu Iranul, ca urmare a refuzului acestuia de a-si opri programul nuclear, asa cum au cerut mai multe rezolutii ale Natiunilor Unite. Pâna acum, legaturile UE cu Iranul au fost asigurate de inaltul reprezentant pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana.
Surse diplomatice citate de FT sustin ca Frattini ar fi fost presat de partea iraniana sa se intâlneasca joi cu presedintele Ahmadinejad. Roma dorea sa poarte discutii doar cu seful diplomatiei de la Teheran, Manouchehr Mottaki.
Scopul oficial al vizitei lui Frattini este pregatirea terenului pentru o viitoare conferinta internationala privind Afganistanul si Pakistanul, pe care Italia intentioneaza sa o organizeze pe 25 iunie, in calitate de presedinte al G8. Premierul italian Silvio Berlusconi doreste ca, pe marginea acelei conferinte, sa aiba loc o prima intâlnire intre secretarul american de stat Hillary Clinton si omologul sau iranian Mottaki.
Italia s-a plâns de multe ori in trecut ca este exclusa din cercul celor care gestioneaza la nivelul UE deciziile, asa-numitul grup “UE3” format din Germania, Franta si Marea Britanie.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.