EUR
4,76 RON
(-0.03%)
USD
4,20 RON
(-0%)
GBP
5,48 RON
(-0.25%)
CHF
4,20 RON
(-0%)
AUD
3,00 RON
(-0.04%)
CAD
3,20 RON
(-0.45%)
BGN
2,44 RON
(-0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.04%)
ZAR
0,30 RON
(+0.03%)
BRL
1,12 RON
(+0.18%)
CNY
0,63 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.09%)

Iuşcenko: acordul ruso-ucrainean privind livrările de gaz – “o mină cu efect întârziat”

0

“Mina cu efect intârziat” – astfel a caracterizat presedintele ucrainean Viktor Iuscenko acordul ruso-ucrainean privind livrarile de gaz rusesc in Ucraina si tranzitul acestuia spre Europa pentru perioada 2009-20 19, acord ce fusese semnat la 19 ianuarie, la Moscova, in prezenta premierilor Iulia Timosenko si Vladimir Putin.

Potrivit lui Iuscenko, prin semnarea acestui acord Ucraina a pierdut garantiile pentru tranzitul de gaz rusesc, asumându-si in regim unilateral obligatia achizitionarii unei cantitati de 40 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

“Nu exclud ca la 31 decembrie Ucraina sa se pomeneasca in fata unei datorii pe care va trebui sa o plateasca in doar câteva ore. Suma acestei datorii va reprezenta cel putin 2-2,2 miliarde de dolari. Aceasta este o mina pusa de lipsa de neprofesionalism”, a declarat Iuscenko in interviul publicat marti de cotidianul ucrainean Delo.
În opinia presedintelui ucrainean, acordurile dintre Timosenko si partea rusa “sunt impanate cu calcule politice” si sunt neprofitabile, iar aceasta inseamna ca trebuie obligatoriu revizuite. “Nu ma indoiesc ca partile vor ajunge la revizuirea acestor documente, deoarece cu asemenea documente nu este de trait. Cu fiecare luna Ucrainei ii va fi din ce in ce mai greu sa-si onoreze obligatiile asumate”, si-a exprimat convingerea Iuscenko.
Potrivit analistului rus Aleksei Makarkin, directorul Centrului de Tehnologii Politice de la Moscova, declaratiile lui Iuscenko sunt parte a campaniei electorale. În afara de aceasta, in opinia expertului, la ora actuala Iuscenko nu are nicio posibilitate pentru o revizuire reala a acestui document.
“Unul dintre pretendentii la presedintia ucraineana este Iulia Timosenko, care a incheiat acest acord. Prin urmare, Iuscenko face totul pentru a preintâmpina succesul ei politic si a nu-i permite sa devina presedinte. Astfel, Iuscenko discrediteaza actiunile pe care le-a intreprins Timosenko”, explica analistul rus pentru cotidianul Strana.
Si mai vehement a caracterizat declaratiile lui Iuscenko analistul Kirill Frolov, seful Departamentului pentru Ucraina din cadrul Institutului tarilor din CSI. În opinia lui Frolov, toate acestea nu sunt altceva decât fatisa isterie antiruseasca.

“Daca este sa-l asculti pe Iuscenko, Rusia nu ar trebui sa construiasca nici North, nici South Stream, ci sa revina la practica anilor 1990, care presupuneau concesii unilaterale facute (de Rusia) Ucrainei”, spune Frolov.
Mai putin categoric este Veaceslav Bunkov, analist pentru sectorul de petrol si gaze al companiei “Aton”. Bunkov considera ca acordul din ianuarie este intr-adevar partial dezavantajos pentru Kiev. “Acordul este construit pe principiul “take or pay”. Adica, daca Ucraina nu va opta pentru intreaga cantitate de gaz pe care Gazprom o va livra, ea va plati amenzi foarte mari.
În conditii de criza economica si de scadere fireasca a cererii la gaz, Ucraina nu va putea, probabil, opta pentru intregul volum de gaz. Astfel, Ucraina va fi nevoita sa aloce bani de la FMI pentru plata contractelor la gaz, iar aceasta submineaza deja stabilitatea economica a tarii”.
Totusi, Bunkov afirma ca Gazprom are o atitudine indulgenta fata de Ucraina, intelegând ca aceasta tara pur si simplu nu are suficiente mijloace financiare. În acest sens, Bunkov nu exclude revizuirea unor puncte din acordul ruso-ucrainean.
“Cred ca sunt posibile unele concesii, deoarece nu ar avea sens ca Rusia sa-si distruga unul dintre cei mai mari consumatori, obligându-l practic sa cumpere acest gaz, chiar daca el nu are nevoie de o asemenea cantitate. Actualele conditii economice sunt critice si necesita o abordare aparte.
Nu exclud ca anul acesta sa fie facute unele concesii sau sa fie schimbat oarecum principiul, pentru ca macar Ucraina sa nu fie amendata pentru refuzul de a achizitiona intreaga cantitate de gaz”, conchide Bunkov.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.