Lech Walesa in cel mai enigmatic rol al său

Lech Walesa, eroul national al Poloniei, si-a facut aparitia la manifestarile unui partid anti-european, nici macar euroscepticii neintelegând pe deplin de ce a facut acest lucru, scrie ziarul german Die Welt.

Walesa este din nou in gura tuturor, inclinatia si chiar mai mult, arta sa de manevra surprinzând din nou. Conducator al miscarii muncitoresti din anii ’80, primul presedinte al sindicatului “Solidarnosc” si fost presedinte al Poloniei, Lech Walesa, a demonstrat zilele acestea ca poate fi in mod previzibil un personaj imprevizibil.

Walesa si-a gasit un nou rol si anume acela de emblema a miscarii eurosceptice “Libertas”, fondate si prezidate de milionarul irlandez Declan Ganley.
Disidentul de altadata a ajuns din nou in atentie din doua motive. Mai intâi, cartea unui istoric polonez in vârsta de 24 de ani a facut vâlva, autorul afirmând acolo ca Walesa are un copil nelegitim iar in anii ’70 a fost agent al securitatii poloneze.
Cel de-a doilea repros nu este unul chiar nou, insa de data aceasta insusi premierul liberal, Donald Tusk, tremura de furie. Tusk provine si el, ca si Walesa, de la Gdansk (Danzig in germana) si din Solidarnosc.
El crede ca are in persoana lui Walesa un tovaras de drum fidel si s-a grabit sa iasa in apararea laureatului Nobel pentru pace cu cuvintele: “Walesa ramâne comoara noastra nationala, eroul legendei noastre nationale, pe care trebuie sa o promovam, in interesul intregului popor polonez si al viitorului nostru”.
Istoria politica se scrie cu majuscule in Europa unita, mai ales in anul memorial 2009. “Marca Walesa este cunoscuta in toata lumea, ea fiind corespondentul polonez al Coca-Cola”, glumea revista de informatii Newsweek Polska, in editia sa de recenta. Iata insa cu ce se alege acum Donald Tusk din promovarea legendei.
Pe ultima suta de metri a campaniei electorale pentru Parlamentul European, Walesa flirteaza cu Ganley, aparând de doua ori pâna acum la manifestari organizate de Libertas si surprinzând probabil prin aceasta si pe fanii miscarii. Saptamâna trecuta, el le spunea fanilor Libertas, la Madrid, ca este, in lipsa de alternative, in favoarea Tratatului de la Lisabona.
Totodata, el i-a laudat pe eurosceptici pentru faptul ca sunt in cautare de “noi solutii”, aratând ca si ei trebuie sa aiba “un loc” in Europa. Oare in aceste afirmatii vorbeste Voltaire, care dorea sa apere libertatea de opinie a adversarilor sai pâna la moarte?

Sau Rosa Luxemburg (“Libertatea este intotdeauna libertatea celor de alta parere”)? Sau este doar Lech Walesa, a carui ambiguitate a devenit deja de mult proverbiala in Polonia: “Sunt pentru si chiar impotriva”, este el citat.
Alierea sa cu Libertas este cu atât mai reprobabila, in opinia Die Welt, cu cât unii din politicienii partidului nationalist LPR (Liga Polskich Rodzin – Liga Familiilor Poloneze), care nu a trecut in 2007 de pragul necesar de 9% pentru intrarea in parlament, au gasit refugiu la eurosceptici.
Ganley se bazeaza in Polonia pe experienta lor de organizare. La sfârsitul saptamânii, irlandezul s-a aflat din nou la Varsovia, confirmând fara tragere de inima ca se intâlneste ocazional cu fostul sef nationalist Roman Giertych.
Simpatizantii Libertas, la rândul lor, nu-l pot nicidecum suferi pe Walesa, simbolul revolutiei pasnice dar si menajatoare a vechilor elite din 1989. La una din manifestari ei l-au primit cu fluieraturi si strigate de “Bolek”, numele de cod al lui Walesa la securitatea poloneza. Activitatea sa de spion trebuie vazuta insa intr-un context mai larg, potrivit ziarului german.
Dupa primele proteste muncitoresti de la Gdansk, din 1970, reprimate sângeros, tânarul muncitor portuar Walesa a fost audiat de politia secreta, el insusi afirmând mai târziu ca “nu a scapat chiar nepatat” din aceasta afacere si ca a semnat ceva hârtii.
Într-adevar, el a fost de atunc i mentionat in documentele securitatii sub numele de Bolek, unul din cei 73 de agenti, recrutati sau obligati sa lucreze pentru securitate la santierul naval de la Gdansk.
Dupa cum explica istoricul Andrzej Friszke, un om cu experienta si mai degraba de partea lui Walesa in aceasta polemica, Walesa s-a intâlnit in 1971 si 1972 “de multe ori” cu ofiteri de securitate si le-a furnizat acestora informatii “nu chiar nevatamatoare” despre colegi de-ai sai.
Apoi el s-a transfomat, asa cum constata securitatea insasi, din spion in purtator de cuvânt al angajatilor, in 1976 pierzându-si din acest motiv slujba de la santier. În 1980, Walesa a ajuns in fruntea miscarii Solidarnosc.
Si atunci, Walesa a demonstrat ca stie cu curaj si tupeu sa treaca dintr-un rol in altul, la fel ca si acum. Chiar si familia sa este surprinsa uneori. Fiului sau, Jaroslaw Walesa (32 de ani), care a studiat in SUA iar acum participa la alegerile europene in calitate de candidat liberal, ii este si lui greu sa-si inteleaga tatal.
“Nu intra in nici un tipar… dar eu as considera frumos daca m-ar sprijini mai mult in campania mea electorala”, spunea el la sfârsitul saptamânii trecute.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.