Noi reglementări pentru transferul participanţilor în sistemul Pilonului II de pensii

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat, marti, o noua norma privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat, pentru a veni in sprijinul celor care, din motive personale, doresc sa adere la un alt fond de pensii administrat privat decât cel pentru care au optat initial sau la care au fost repartizati in mod aleatoriu, informeaza CSSPP.

La elaborarea noului act normativ, specialistii CSSPP au tinut cont de problemele identificate de-a lungul celor patru perioade de transfer in sistemul Pilonului II si de practica intâlnita la transferul participantilor in tarile din Europa de Est, care au implementat cu succes sistemul de pens ii private, inaintea României.
Transferul participantului intre fondurile de pensii administrate privat este considerat o optiune individuala a acestuia si se poate realiza doar dupa plata primei contributii. Norma interzice in mod explicit implicarea agentilor de marketing in aceste operatiuni.
Noul act normativ se va aplica incepând cu data de 1 iulie 2009, iar la intrarea sa in vigoare se va abroga Norma nr. 3/2008 privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat.
Noul act normativ reglementeaza procedura care trebuie indeplinita de catre administratorii de fonduri de pens ii si de catre participant in vederea realizarii transferului activului sau personal de la un fond de pensii administrat privat la un alt fond de pensii administrat privat.
Astfel, dupa semnarea actului individual de aderare la fondul la care doreste sa se transfere, participantul trebuie sa transmita, in scris, o notificare catre administratorul fondului de pens ii administrat privat de la care intentioneaza sa se transfere.
Acestei notificari i se va anexa o copie a actului individual de aderare si o copie a actului de identitate valabil la data depunerii documentatiei, cu semnatura in original, pe aceeasi pagina cu imaginea reprodusa prin copiere.
Formularul de act individual de aderare si formularul de notificare vor fi puse la dispozitia participantului de catre administratorul fondului de pensii administrat privat la care acesta doreste sa se transfere.
Disponibilitatile banesti transferate reprezinta, potrivit normei, contravaloarea activului personal net al participantului, la data transferului, diminuata cu penalitatea de transfer, dupa caz, transferul realizându-se din contul fondului de la care se transfera in contul fondului la care se transfera participantul.
Potrivit prevederilor art. 86 alin. (2) din Legea 411/2004 care sta la baza sistemului de pens ii administrate privat, administratorul unui fond de pens ii poate percepe o penalitate de transfer “in cazul in care transferul la alt administrator se realizeaza mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent”.
Atât in legislatia pensiilor private, cât si in noul actul normativ este precizat faptul ca penalitatea de transfer, aplicata conform prospectului schemei de pens ii autorizat de catre CSSPP, este de maximum 5%.
Transferul disponibilitatilor banesti se efectueaza in data de 15 a fiecarei luni. Comisioanele bancare aferente transferului de disponibilitati banesti ale participantului sunt suportate de catre administratorul fondului de pensii administrat privat de la care se transfera participantul.
Noul act normativ privind transferul participantilor in sistemul Pilonului II instituie regula conform careia: “cuantumul disponibilitatilor bane sti transferate se calculeaza având la baza “valoarea unitara a activului net calculata si raportata de catre administrator si de catre depozitar in data de 14 a lunii curente”. De asemenea, “anularea unitatilor de fond aferente transferului disponibilitatilor banesti ale participantului se efectueaza la aceeasi data.”
Actul normativ stabileste si obligatiile de raportare catre CSSPP si CNPAS ale administratorilor fondurilor de pensii implicate in procedura de transfer.
Norma privind transferul participantilor intre fondurile de pens ii administrate privat elaborata in aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.