EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,11 RON
(0%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

Peste jumătate din transportatorii rutieri vor dispărea în 2 ani

“Jumatate din firmele de transport, fie de persoane sau de marfa, vor disparea in urmatorii doi ani din cauza crizei. Este nevoie de masuri care sa vizeze atât legislatia, dar si reducerea rovinietei, la nivelul din Bulgaria, ceea ce ar duce la incasari de 300 milioane de euro pe an si nu 150 – 170 milioane de euro in prezet”, a spus Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor de Transport Rutier, cu ocazia unei dezbateri dedicate transportului rutier de persoane.

Acesta a spus ca in 2007 erau inregistrati 25.000 de operatori rutieri, iar in prezent doar jumatate isi desfasoara activitatea, iar cifra se asteapta sa scada in continuare.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a spus ca una dintre masurile pe care statul le poate lua este reducerea taxelor, dar a precizat ca acordarea de facilitati este apanajul statelor cu bugete bogate.

Sigur ca ne putem gândi la modificari ale taxei de utilizare a infrastructurii, dar situatia din transportul rutier este grea nu doar din cauza infrastructurii, care este proasta si aveti dreptate sa spuneti asta, ci si din cauza faptului ca dumneavoastra nu platiti multe lucruri, bugetul nu are bani, se inregistreaza pierderi si asa nu avem bani nici sa dezvoltam infrastructura”, a spus Berceanu.

Acesta a cerut transportatorilor sa faca o lista cu punctele pe care oficia lii ar trebui sa le rezolve, dar a aratat ca este necesara si instituirea unui control care sa vizeze modul in care sunt respectate contractele de trasee pentru transportul de persoane atribuite de autoritatile locale in urma descentralizarii.

Nu sunt un specialist al transportului rutier, dar nici nu trebuie sa fiu. Din pacate, dupa descentralizare, contractele inche iate cu Consiliul Judetean nu au fost respectate, ma refer la traseu, la calitatea parcului auto, la pret, la statii etc. Cred ca este timpul sa instituim un control al acestor contracte”, a explicat Ministrul Transporturilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata