Preţul gazelor se reduce de la 1 iulie 2009 cu 5%

Pretul gazelor va scadea cu 5% incepând cu 1 iulie, a anuntat, miercuri, premierul Emil Boc.

“Daca luam in calcul si reducerea cu 3% de la 1 mai, vom avea o reducere cu 8%, in total, a pretului gazelor naturale”, a mai spus Emil Boc.

Presedintele ANRE, Petre Lificiu, a declarat recent ca Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) nu poate influenta pretul gazelor naturale decât in proportie de maxim 30%, restul de 70% neintrând in competentele institutiei.

Calcularea tarifelor poate fi facuta numai in functie de dispozitiile europene. “ANRE nu poate influenta tarifele la gaze decât in proportie de maxim 30%, si priveste inmagazinarea, transportul si distributia”, a explicat seful ANRE, la inceputul lunii mai.
Potrivit lui Lificiu, solicitarile consumatorilor dicteaza, in final, tariful gazelor naturale.
“În fiecare luna se face raportul dintre solicitari si productia de gaze existenta. Exact acea diferenta rezultata intre cele doua componente se traduce in import de gaze”, a spus Lificiu. El a adaugat ca, in luna mai, importul de gaze naturale va fi de 22%, desi procentul s-a dorit a fi de sub 20%.
Începând cu 1 mai 2009, pretul gazelor naturale a fost micsorat cu 3%, desi presedintele ANRE afirmase ca nu se va intâmpla acest lucru. Reducerea de la 1 mai este prima din ultimii ani, cea mai mare scumpire având loc in 2005, de la 500 lei pentru mia de metri cubi la peste 820 lei/mia metri cubi in 2006.
În cursul anului trecut, ANRE a scumpit gazele de doua ori: in februarie cu 8,8% si de la 1 iulie 12,5%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.