Prognoza meteo: 3 luni de secetă şi de temperaturi ridicate

Prognoza meteo pentru lunile iunie, iulie si august indica precipitatii reduse si temperaturi ridicate, ceea ce va accentua deficitul de apa din sol, pe intreg teritoriul agricol al tarii, in conditiile in care in aprilie si mai, cantitatile de precipitatii au reprezentat doar o treime din cele normale, a declarat, miercuri, la o conferinta de presa, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

Astfel, pentru luna iunie, ANM apreciaza ca temperaturile maxime pot depasi 35 grade in sudul tarii, iar minimele pot cobori sub 10 grade. Cantitatile de precipitatii pot fi sub limitele normale in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor sud-vestice si centrale, unde vor fi apropiate de normele climatologice.

Luna viitoare, instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin averse de ploaie, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vântului si, izolat, caderi de grindina.

Pentru iulie, prognoza meteo arata temperaturi mai ridicate decât in mod normal pentru cea mai mare parte tarii. Sunt asteptate zile caniculare (cu maxime peste de 35 de grade) si nopti tropicale (cu temperaturi minime de peste 20 de grade).

Si in iulie, precipitatiile ar putea fi sub normele climatologice lunare, exceptând regiunile sud-vestice si centrale, unde vor fi apropiate de mediile multianuale. Ploile pot avea caracter de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vântului si izolat, caderi de grindina.

În ultima luna a verii va fi mai cald decât de obicei, in majoritatea regiunilor, exceptând zonele centrale si nordice, unde temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale.
Totodata, in august, precipitatiile ar putea fi mai reduse fata de normele climatologice lunare, pentru cea mai mare parte a tarii.

În septembrie, in sud-est, temperaturile ar putea fi din nou peste normele climatologice lunare, iar precipitatiile se pot situa sub valorile medii multianuale lunare. În schimb, pentru restul tarii cantitatile de precipitatii vor fi in general normale, mai informeaza ANM.

Cu toate ca evolutia regimului hidrologic, pentru perioada mai-octombrie, prezentata miercuri de directorul general al Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), dr. Petre Stanciu, arata ca nu s-a ajuns la un nivel critic in privinta rezervelor de apa, nefiind necesara impunerea de restrictii la consumatorii de apa, gradul redus de umiditate din sol pune in pericol nu numai recolta de porumb din acest an ci si culturile de toamna din sudul, sud-estul si estul tarii.

“Este un an de seceta accentuata si daca nu vor fi luate masuri urgente pentru irigare, culturile agricole vor avea de suferit. Cerealele paioase, grâul, orzul si rapita dau deja semne de ofilire, iar pentru porumb, floarea soarelui si soia este necesar sa se inceapa lupta cu buruienile, mari consumatoare ale apei din sol, si asa neindestulatoare pentru culturile respective”, a declarat pentru Agerpres Cristian Hera, presedintele Academiei si Stiinte Agricole si Silvice (ASAS).

Dr. Elena Mateescu, sef al Laboratorului de agrometeorologie din ANM, a precizat, pentru Agerpres, ca si la culturile de porumb si floarea soarelui sunt necesare acum udari, pentru asigurarea rasaririi plantelor, având in vedere ca au fost deja semnalate mari goluri in rasarir i si in câmp, conform datelor agrometeorologice din reteaua de specialitate.

ASAS, in colaborare cu ANM si INHGA au organizat, miercuri, o conferinta de presa privind evolutia fenomenului de seceta in 2009 si efectele acestuia in agricultura.

Cresterea frecventei anilor secetosi pe teritoriul României, de la doi-trei ani in secolul trecut, la patru si poate, chiar cinci in acest prim deceniu al mileniului nosstru, i-a alarmant pe specialisti care apreciaza ca se impune o reactie rapida si coordonata, atât din partea statului si fermierilor, cât si a cercetarii interdisciplinare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.