EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Legume pline de chimicale: Ministerul Agriculturii susţine că-şi face datoria, deşi recunoaşte că turcii folosesc pesticide neautorizate

– Romania ar putea scapa de legumele si fructele de proasta calitate numai daca s-ar face un control mai ferm la intrarea in spatiul comunitar. Autoritatile romane responsabile cu legalitatea si calitatea legumelor si fructelor importate considera ca au respectat intocmai legislatia comunitara, dar peste bulgari nu se pot baga.

.

Legislatia comunitara, pe care Romania a adoptat-o, prevede clar modul in care se realizeaza importul de legume si fructe din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Produsele importate sunt controlate la granita Uniunii, astfel ca rosiile turcesti ar trebui sa fie verificate de Bulgaria, ca prim stat comunitar in care ajung importurile.

„Nu vrem decat aceleasi conditii de calitate pentru produsele importate ca pentru cele romanestii, a declarat Daniel Botanoiu, director general in Ministerul Agriculturii. Concentratiile mai mari de nitrati, nitriti sau alte substante din clasa celor care forteaza cresterea pot avea impact asupra sanatatii daca sunt consumate legume si fructe cu astfel de reziduuri. Pe de alta parte, Turcia foloseste anumite pesticide (n.r. – substante care combat buruienile, bolile la plante si insectele daunatoare) care nu sunt autorizate in Romania si UE.

„In plus, cresterea fortata a productiei ar putea produce distorsiuni pe piata, pentru ca producatorii romani din intreaga Uniune sunt obligati sa respecte anumite reguli care au relevanta in siguranta alimentara, astfel ca se majoreaza costurile productiei autohtone”, a spus Botanoiu.

Producatorii turci au o mare problema cu piata de desfacere, din cauza aspectelor fito-sanitare ale produsele lor.

Tratamentele chimice pe care le aplica legumelor au efecte negative puternice, ducand la deprecierea accentuata a acestora, cu toate neajunsurile pe care le presupune acest lucru.

Rusia, principala piata de desfacere a rosiilor turcesti, a stopat importurile de astfel de produse, ceea ce a dus la cresterea presiunii asupra pietei romanesti de profil.

„La ora actuala, pentru Romania se practica preturi de dumping din partea exportatorilor turci, pentru a scapa de marfa”, a declarat Aurel Tanase, presedintele Organizatiei Interprofesionale Legume Fructe Prodcom.

„Regulile comunitare privind importurile din tari terte de­zavantajeaza, in acest caz, Romania. Potrivit acestora, controlul fito-sanitar la legume se face la intrarea in spatiul comunitar, adica la granita Bulgariei cu Turcia. Noi trebuie sa luam de bun rezultatul controlului facut de bulgari„, a adaugat Tanase.

Calitatea produselor care au ajuns pe piata au determinat Prodcom sa sesizeze Protectia Consu­matorilor ca sa verifice marfa provenita din Turcia. „Am incercat sa sesizam si alte organisme, dar ni s-au inchis usile in nas”, a spus Tanase.

Continuarea în Ziua

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata