SUA şi Israel, începutul unei etape conflictuale

Prima intâlnire dintre Barack Obama si Benjamin Netanyahu, de la Casa Alba, marcheaza inceputul unei noi etape ce ameninta sa fie conflictuala.

Politicile premierului israelian si presedintelui american pentru a gestiona conflictul arabo-israelian se distanteaza abisal si un lucru este cert: Israelul nu va beneficia de cecul in alb pe care George W. Bush l-a acordat lui Ehud Olmert si Ariel Sharon. Vânturile s-au schimbat, noteaza intr-un editorial ziarul El Pais.

Netanyahu ins ista ca programul nuclear iranian sa fie o prioritate a agendei si pretinde ca SUA sa-si limiteze timpul de negociere cu Teheranul. În timp ce Obama, care a avertizat Israelul sa se abtina de la lansarea unui atac aerian impotriva Iranului, vede Orientul Mijlociu ca pe un puzzle in care piesele palestiniene si cele siriene dau cea mai mare bataie de cap, alaturi de acordul cu tarile arabe.
Dar este convins ca situatia de incertitudine nu mai poate dura. Premierii Yitzhak Shamir, la sfârsitul anului 80 si Netanyahu, in primul sau mandat (1996-1999), au avut si ei zile grele cu George Bush tatal si Bill Clinton.
Luna de miere a Tel Aviv-ului cu Bush fiul, gratie nepasarii sale fata de conflictul israeliano¬palestinian, a luat sfârsit. Diplomatii israelieni sunt acum ingrijorati. Presedintele Obama pare dispus sa respinga tacticile tergiversante si hotarât sa nu se mai traga de timp.
Suferinda stânga israeliana care considera regimul de apartheid si de expoliere a pamânturilor arabe din Cisiordania ca un cancer al propriei tari, il incurajeaza pe Obama sa faca presiuni energice asupra aliatului sau.

“Un mesaj trebuie sa apara: Israelul trebuie sa inghete fara minciuni, constructia acestor colonii si sa stabileasca o agenda rigida pentru a desfiinta proiectul colonial”, comenta analistul Gideon Levy.
Misivele trimise la Tel Aviv de Washington suna obsedant. Israelul, avertizeaza trimisii lui Obama, trebuie sa frâneze expansiunea coloniala, demolarea de case arabe in Ierusalimul ocupat, si, sub niciun motiv, sa se atace instalatiile atomice ale Iranului. Pe de alta parte, trebuie sa accepte fondarea unui stat palestinian ca singura solutie viabila.
La fel de transant a fost si refuzul executivului israelian de a frâna expansiunea asezaminte lor – se invoca cresterea demografica, un “truc” pentru a consolida ocupatia, potrivit ONG israeliene – si sa pronunte cuvintele pe care vrea sa le auda Obama: “Angajament fata de crearea unui stat palestinian”.
Vizita este doar inceputul unui drum lung. Netanyahu a schitat câteva cerinte – ca liderii palestinieni sa recunoasca Israelul ca stat este ultima – pentru inceperea de negocieri cu presedintele Mahmoud Abbas, dorind sa fie limitate la dezvoltarea economica a Cisiordaniei si la constructia de institutii. Nu are alte prioritati.
Convins ca Iranul ameninta existenta statului israelian – si asupra acestui punct se contrazice chiar si cu ministrul apararii Ehud Barak – Netanyahu plaseaza aceasta tema in fruntea agendei. Si vorbeste despre presedintele iranian ca si cum ar fi vorba de insusi Hitler.
Nimic nou pentru Israel: fostul presedinte egiptean Nasser a fost si el comparat cu dictatorul nazist, asemeni altor lideri, precum fostul presedinte sirian Assad, Yasser Arafat, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah sau liderii Hamas…, conchide ziarul.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.