EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Tratatul START, principalul indicator al “resetării” promise de Obama

0

La inceputul acestei saptamâni au inceput negocierile ruso-americane care au drept scop incheierea unui nou Tratat privind Reducerea Armelor Strategice (START). Tocmai acest acord este considerat principalul indicator al “resetarii” promise de presedintele Barack Obama pentru relatiile ruso-americane.

Cât de radicala ar putea fi o asemenea “resetare”? În opinia cotidianului Izvestia, logica din evolutia evenimentelor obliga la un optimism precaut.

Potrivit Izvestia, politica externa a oricarui stat este un lucru destul de inertial, iar schimbarea unor prioritati de lunga durata – chiar si la initiativa presedintelui Obama – nu este chiar atât de simpla. De asemenea, si politicienilor rusi le va fi destul de greu sa renunte la suspiciunile adânc inradacinate privind re lele intentii ale SUA.
Desigur, unii dintre acei factori care determinasera acutizarea relatiilor dintre Rusia si SUA – agresiunea asupra Irakului, “revolutia portocalie” de la Kiev, atragerea Ucrainei si Georgiei in NATO – si-au pierdut oarecum din actualitate. Cu toate acestea, prezenta americana in regiuni invecinate CSI nu va fi redusa si nimeni nu va renunta definitiv la planurile privind extinderea NATO.
Acea parte a echipei lui Obama care se ocupa de Rusia – din care face parte si Hillary Clinton – este una profesionista si deschisa cooperarii. Tocmai ei sunt strategii “resetarii” relatiilor cu Rusia. Dar, insasi aceasta strategie, bazata pe descoperirea intereselor comune, este puternic criticata in SUA, mai ales de veteranii “razboiului rece”, care lucreaza in numar destul de mare in departamentele politice externe americane.
Este minunat ca Obama si-a declarat deschiderea de a mentine controlul asupra armelor strategice ofensive, insa aceasta nu inseamna ca negocierile pe marginea unui nou tratat, care sa inlocuiasca START-1, se vor solda cu un succes. Potrivit Izvestia, exista mai multe “mere ale discordiei”. Primul: rusii vor sa reduca toate focoasele si purtatoarele de racheta, inclusiv cele din depozite, in timp ce americanii vizeaza doar armele aflate in serviciul operativ.
Al doilea: Rusia intentioneaza sa conditioneze negocierile pe marginea START de sistemul american antiracheta. Prin urmare, negocierile vor fi unele dificile, prognozeaza cotidianul rus.
În afara de aceasta, un nou tratat va fi pus de acord nu doar de departamentele politice externe, ci si de cele militare. În timpul lui George W.Bush, conducerea Casei Albe numara mai multi “ulii” decât departamentul militar, care incerca sa tempereze elanul be licos al Administratiei prezidentiale. Pe vremea lui Obama lucrurile par sa se schimbe: in timp ce Administratia vorbeste despre o noua epoca in relatiile cu Rusia, conducerea militara a SUA vorbeste despre “amenintarea rusa”, subliniaza Izvestia.

Administratia Obama si-a proclamat drept principala prioritate internationala Afganistanul, la care se adauga teritoriile invecinate ale Pakistanului. De asemenea, se majoreaza atentia pentru problema neproliferarii armelor de distrugere in masa, mai ales in contextul programelor nucleare ale Iranului si Coreii de Nord.
Pe marginea acestor subiecte Rusia si SUA au opinii oarecum comune. Totusi, este evident ca Rusia nu va merge atât de departe in pedepsirea Teheranului sau Phenianului, nu va sprijini niciodata presiunile militare la adresa acestor tari.
Kremlinul este clar interesat de distrugerea talibanilor, insa in acelasi timp critica SUA pentru transformarea Afganistanului intr-o pepiniera de droguri si, dupa toate probabilitatile, nu este impotriva sa reia in aceasta tara propriul joc.
Membrii elitei ruse considera ca actuala criza economica a slabit puternic pozitiile SUA in lume si tocmai acest lucru ar sta la baza “resetarii” care i-ar permite SUA sa nu-si majoreze numarul inamicilor.
În afara de aceasta, Rusia este una dintre cele 5 tari principale creditoare ale SUA (impreuna cu Japonia, China, Marea Britanie si Brazilia) care mentin economia americana pe linia de plutire.
De aceea, de la Washington se asteapta concesii. La Washington, dimpotriva, se considera ca economia rusa se afla in stare de cadere libera si ca rusii sunt cei care au nevoie de investitii occidentale. Astfel, concesii sunt asteptate de la rusi.
De asemenea, potrivit ziarului citat, nu exista un dialog energetic productiv intre Rusia si SUA. Washingtonul este interesat mai degraba de cum sa slabeasca independenta energetica a aliatilor sai fata de Rusia si sa construiasca conducte care sa ocoleasca teritoriul rus. La rândul sau, Moscova nu doreste sa permita accesul companiilor petroliere pe pietele sale.
Teza privind “resetarea” a nascut multe sperante. Totusi, cu cât mai mari sunt aceste sperante, cu atât mai adânci devin dezamagirile. De aceea, pentru orice eventualitate, ar fi mai bine ca orizontul de asteptare sa nu fie unul prea ridicat, conchide Izvestia.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.