Trebuie finantaţă UE printr-un impozit european?

Cel care vorbeste de transferuri de competente vorbeste implicit de transferuri de resurse, potrivit ziarului francez La Croix, care prezinta câteva din marile probleme cu care se confrunta Europa partidelor ce se afla in cursa pentru europarlamentare.
Aproape toate partidele aflate in cursa apara autonomia fiscala a Uniunii Europene (UE), in aceeasi masura in care apara autonomia fiscala a colectivitatilor locale.

“Europa are nevoie de resurse proprii, deoarece bugetul sau este prea redus”, afirma parlamentarul european din Partidul Socialist (PS), Henri Weber, care propune sa i se acorde Uniunii “dreptul de a face imprumuturi, care ii este interzis acum in virtutea tratatelor, in special pentru finantarea marilor investitii care pregatesc viitorul (transporturi ecologice, Internet de mare viteza, noi energii, izolarea termica)”.
“Bugetul ar trebui sa fie un mijloc prin care UE sa-si afiseze ambitiile si sa pregateasca viitorul, adauga Marie lle de Sarnez, lider al europarlamentarilor din Miscarea Democrata (MoDem). Bugetul trebuie deci marit prin resurse autonome, daca este posibil.” În afara de “punerea in comun a unei parti a bugetelor nationale”, aceasta propune doua variante: fie taxarea miscarilor speculative ale capitalurilor, fie o taxa pe emisiile de carbon.
În opinia lui de Sarnez, aceasta crestere a bugetului european va trebui totusi sa fie “compensata de o scadere a bugetelor nationale, pentru ca nivelul de prelevari obligatorii sa nu creasca”.
Aceeasi preocupare este manifestata si de Henri Weber, cel putin in ceea ce priveste gospodariile populatiei. Cel care se afla cap de lista PS in circumscriptia Massif central-Centre nu exclude “un impozit suplimentar asupra societatilor”.

În spatele problemei impozitului european apar repede tropismele bugetare clasice ale unora sau altora. “Trebuie create mai ales conditiile unei taxari uniforme a profiturilor”, afirma in numele Frontului de stânga, Patrick Le Hyaric (Partidul Comunist Francez, PCF). Obiectivul ar fi “cresterea bugetului european, pentru ca sa poata participa la progresul nivelelor sociale din tarile mai put in dezvoltate”.
Candidatii de pe listele aliantei Europa Ecologie vor sa finanteze politica energiei si a dezvoltarii durabile a UE printr-o “contributie climat-energie”, noul nume al taxei asupra emisiilor de carbon a ecologistului Nicolas Hulot.
Aceasta taxa ar fi totusi “compensata pentru IMM-uri si familiile modeste”, precizeaza coordonatoarea programului, Hélene Gassin. Un alt punct comun cu MoDem ar fi faptul ca Europa Ecologie vrea, de asemenea, sa alimenteze bugetul european printr-o taxa pe tranzactiile financiare.
“Impozitul european este o solutie total imposibila astazi, deoarece nu este acceptata de nici un parlament national, dar intr-o zi va deveni de neevitať, afirma Alain Lamassoure, parlamentar european din Uniunea Pentru o Miscare Populara (UMP) la sfârsit de mandat. Conform fostului ministru al afacerilor europene, ar trebui intre timp sa se aloce “bugetului european, in intregime sau partial, un impozit national”. Alain Lamassoure are in vedere trei variante: un TVA intracomunitar; jumatatea impozitului pe profitul societatilor, prin armonizarea in cadrul pietei unice a bazei, nu a ratat acordarea prin licitatie in Europa, incepând cu 2011, a drepturilor de emisii de gaze cu efect de sera.
Numai nationalistii rup acest consens. “Impozitul european exista deja, este contributia fiecareia din cele 27 de tari membreľ, afirma parlamentarul european Patrick Louis. Prin urmare, aceste tari trebuie, conform acestuia, sa continue sa alimenteze un buget european care nu are venituri proprii, pentru “a infrâna o Comisie Europeana care cauta sa se desprinda de natiuni”. Pentru acest partizan al unei Europe a statelor, actualul buget european este, de altfel, “considerabil de suficient, cu conditia ca Europa sa respecte adevarata subsidiaritate”.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.