Un fost deputat face o radiografie a Rusiei zilelor noastre

Fostul deputatul in Duma de Stat Andrei Save liev, candidat in stiinte politice si fizico-matematice, incearca sa contureze intr-o analiza fara precedent anvergura starii de degradare a Rusiei, aducând in discutie cifre ce anuleaza din start previziunile optimiste ale guvernului condus de premierul Vladimir Putin, relateaza portalul Obozrevatel.

În plan social, Rusia de astazi inseamna 5 milioane de persoane fara adapost, 3 milioane de saraci lipiti pamântului, 3 milioane de prostituate, inca 1,5 milioane de femei care isi câstiga existenta prin prostitutie in tari din Europa si Asia, 6 milioane de locuitori cu tulburari mentale, 5 milioane de narcomani, peste 6 milioane de bolnavi de SIDA.

Daca in SUA si China speranta medie de viata este de 75 de ani, respectiv 71,3 ani, in Rusia aceasta nu depaseste 64,8 de ani.
Zilnic in Federatia Rusa se fac 10 milioane de avorturi, in timp ce 7 milioane de cupluri nu au niciun copil.
Anual, pe teritoriul Rusiei se inregistreaza peste 80.000 de crime. În accidente rutiere isi pierd viata anual 30.000 de persoane, in timp ce 100.000 de rusi mor anual din cauza drogurilor.
În prezent, in Federatia Rusa exista peste un milion de detinuti, mai mult decât in perioada represaliilor staliniste, circa 800-810 de detinuti la 100.000 de persoane.
Consumul de alcool a atins si el un nivel record, ajungând la 14-18 litri de alcool pur pe cap de locuitor, releva in analiza sa fostul parlamentar rus, indicând ca degradarea unei natiuni incepe de la 8 litri de alcool pur pe cap de locuitor.
Aproximativ 30% din cei 35 de milioane de copii rus i sufera de diverse boli, 3,5 milioane sunt invalizi, iar un milion consuma droguri. În prezent, Rusia are 750 .000 de copii institutionalizati, mai mult chiar decât dupa cel de-al doilea razboi mondial, când se inregistrau 678.000 de copii institutionalizati. Circa 5 milioane de copii rusi practica vagabondajul.
În plan birocratic, numarul functionarilor de stat il depaseste de doua ori pe cel din perioada URSS, atingând 1,5 milioane. Pentru mita si trafic de influenta, in Rusia se cheltuiesc anual circa 33,5 miliarde de dolari.
Dar tot in Rusia traiesc si peste o suta de miliardari in dolari, in urma crizei financiare numarul acestora s-a redus la jumatate, se mentioneaza in analiza citata.
În ceea ce priveste secretul cresterii economice a Rusiei in perioada presedintiei lui Vladimir Putin (2000-2008), fostul deputat indica fara nicio ezitare ca stabilitatea s-a datorat exclusiv exporturilor de hidrocarburi, care au cunoscut un adevarat salt, de la 76 miliarde de dolari in 1999, la 350 de miliarde de dolari in 2007.
Criza financiara globala si scaderea pretului la materiile prime pe piate le internationale au pus Rus ia in dificultate, iar erorile autoritatilor ruse au inceput sa iasa la iveala cu o mare acuitate, indica Andrei Saveliev.
Referindu-se la o serie de experti internationali, fostul par lamentar rus arata ca, in ultimii ani, in 11 din cele 15 foste republici sovietice s-a inregistrat o crestere economica in sectorul real al economiei, insa nu si in Rusia, care se plaseaza la acest capitol pe acelasi palier cu Kârgâzstanul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.