Casierele-robot cuceresc supermarketurile italiene

Postul de casiera-om de supermarket este pe cale de disparitie in Italia, sute de casiere-robot debarcând in ultimele saptamâni in supermarketuri si mari magazine din aproape intreaga Italie, informeaza ziarul italian La Stampa. Experimentul dateaza de mai multi ani si nu a fost intotdeauna incununat de succes, potrivit ziarului mentionat. La inceput, masinile faceau greseli, clientii se lansau in due luri verbale sau fizice cu aparatul care se apara aruncând chitante. Dar acum a venit revolutia: casierele -robot vor intra in viata italienilor.

Lantul de supermarketuri Coop, IKEA, Carrefour le-au lansat deja. Expertii nu au indoieli: peste putini ani raportul va fi de opt casiere-robot la doua casiere-om, acestea din urma cifrându-se in prezent in Italia la zeci de mii.
Publicul se imparte intre cei favorabili si cei care se opun. Experienta robotului este insa un mod de a intelege propria filosofie, nu numai de a face cheltuieli, scrie La Stampa. Potrivit instructiunilor, pasii ce trebuie facuti sunt urmatorii: te prezinti in fata masinii, scoti produsele din carut, inregistrezi codul de bare pe cititor iar pe display apare pretul, dupa care depui articolul in punga, iar la sfârsit pui banii intr-o fanta sau bancomat si totul se termina, cronometrat, in cinci minute si zece secunde.
Cine câstiga? Cu robotul este greu sa cobori sub patru minute, in timp ce mâinile experte ale casierelor in carne si oase rezolva totul in doua minute. Tinând insa seama de cozi, timpul se echivaleaza.
Casierele-om sunt ingrijorate: oare colegele lor electronice nu vor sfârsi prin a le lua munca si nu vor impiedica noi angajari? Sauro Sicchiero, directorul sistemelor informatice de la Inres /care proiecteaza structurile de vânzare la Coop/ a dat asigurari: „În intreaga Italie am plasat circa o suta de masini de ultima generatie, dar nimeni nu-si va pierde locul de munca, având in vedere ca angajatii vor indeplini alte sarcini”. Sicchiero a recunoscut ca in acest fel creste productivitatea fiecarui lucrator si se reduce numarul persoanelor care nu sunt necesare. „Este o revolutie inevitabila, in Franta este deja regula”, mai spune el.
Calculele sustin demersul: pentru zece roboti se cheltuiesc 300.000 de euro. Aparatele costa mai putin decât persoanele. La IKEA, in ultimele luni au fost „angajate” circa o suta de masini Sabrina Lucini, director adjunct pentru piata de la Genova spune ca „sapte clienti din zece sunt favorabili demersului”. În ceea ce priveste angajatii, „75% se declara multumiti, deoarece casele rapide permit o munca mai variata de asistenta a clientilor. Totodata, numarul caselor a crescut astfel ca nu au fost reduse locurile de munca”.
Franco Martini, secretarul national al sindicatului Filcam-Cgil vorbeste de „inovatie pozitiva care ar putea pune la dispozitia companiei o noua forta de munca, de redistribuit. Dar exista si probleme organizatorice si personal excedent, cu puternice consecinte asupra locurilor de munca”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.