ANAF: cine vrea TVA de la stat, să fie pregătit de inspecţie fiscală!

– Solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare se face potrivit procedurii aprobate prin Ordinul ministrului finantelor pub lice nr. 1857/2007.

– Procedura urmareste incadrarea fiecarei persoane impozabile intr-o categorie de risc fiscal, iar in functie de acest risc fiscal, rambursarea se solutioneaza cu inspectie fiscala anticipata sau ulterioara, precizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) intr-un comunicat.

.
Potrivit prevederilor art. 70 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, solutionarea cererilor contribuabililor, inclusiv a solicitarilor de rambursare a sumei negative de TVA, se face in termen 45 de zile de la data depunerii cererii.

În situatiile in care, pentru solutionarea cererii, sunt necesare informatii suplimentare relevante pentru luarea deciziei, acest termen se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data solicitarii si data primirii informatiilor solicitate.

Citeste si:  Sorin Blejnar: Nu sunt regina şi neg că aş avea vreo implicare în piramida şpăgilor

ANAF mai precizeaza ca a fost initiat un proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, prin care va fi restrânsa sfera conditiilor care conduc la incadrarea in risc fiscal mare si, implicit, la rambursarea cu inspectie fiscala anticipata.

ANAF spune ca se urmareste in acest fel imbunatatirea procedurilor de rambursare a sumelor negative de TVA, in vederea accelerarii procesului de compensare/restituire a sumelor cuvenite persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Citeste si:  Candidatul PPDD la primăria Voineşti promite... ploaie!

În 2008, 38,5% din totalul deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare s-au incadrat la risc fiscal mic si au fost solutionate cu inspectie fiscala ulterioara.

De asemenea, pentru asigurarea transparentei in procesul de solutionare a cererilor de rambursare, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a implementat sistemul de urmarire si monitorizare a stadiului de solutionare, la nivel individual, a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare.

Astfel, incepând cu 27 aprilie 2009, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care depun deconturi cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, au posibilitatea sa urmareasca stadiul solutionarii acestora, pe pagina www.anaf.ro.

Totodata, pe pagina de internet a ANAF este prezentata lunar situatia stocului de deconturi cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, aflate in curs de solutionare la nivelul organelor fiscale teritoriale, precum si numarul de zile de intârziere pentru deconturile cu termenul legal de solutionare depasit.

Citeste si:  Sectorul constructiilor, in scadere

Din analiza acestor situatii se remarca intensificarea actiunilor intreprinse de organele fiscale in vederea reducerii stocului de deconturi cu termenul de solutionare depasit, precum si a numarului de zile de intârziere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata