Bancherii: se pot reduce dobânzile la creditele ipotecare

– Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza creditele ipotecare pâna in 60.000 de euro, ar putea provoca reducerea dobânzilor la creditele ipotecare, au declarat, joi, reprezentantii Asociatiei Româna a Bancilor.
„Daca garantia este certa, iar riscul se micsoreaza, atunci putem ajunge la reducerea dobânzilor la creditele ipotecare”, a declarat, Petre Bunescu, prim-vicepresedinte ARB si director general adjunct al BRD.

„Daca aceasta lege este facuta corect atunci riscul este preluat de stat si putem vedea o reducere a dobânzilor”, a adaugat Sergiu Oprescu, presedinte executiv Alpha Bank si membru in CA al ARB.

Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, a spus ca masura va incuraja economia prin cresterea ritmului de creditare precum si prin dezvoltarea industriilor conexe, precum cea a materialelor de constructii.

Daca ne uitam doar la garantie in momentul in care acordam un credit, atunci acest program va reduce dobânzile, insa noi tinem cont de veniturile clientului, iar daca acestea sunt insuficiente, atunci programul nu va avea o influenta semnificativa, insa este adevarat ca riscul se micsoreaza si, deci, pot fi influentate dobânzile. Ramâne de vazut„, a spus Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank.

Reprezentantii ARB au spus ca asteapta normele metodologice de aplicare a programului si ca acestea ar trebui sa ii ia in considerare si pe cei care au deja credite ipotecare.

Guvernul va aloca un miliard de euro pentru garantarea impumuturilor facute de tineri in vederea achizitionarii de locuinte, a anuntat, miercuri, premierul Emil Boc.

„Guvernul a aprobat miercuri programul „Prima Casa” destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de un credit ipotecar. Suma alocata pentru ace st program este de un miliard de euro”, a mai spus Boc.

Modalitatea de realizare este facuta prin intermediul garantiei de stat, in valoare de 80%, iar valoarea maxima a creditului garantat este de 60.000 de euro. Acesta este considerat un pret mediu de achizitionare a unei locuinte la nive l de tara.

Boc a spus ca in cel mult 60 de zile programul va fi operational si toti cei interesati in achizitionarea primei case si care vor intruni conditiile vor putea beneficia de acest program.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.