EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Baza legală pentru alocarea fondurilor pentru proiectele ex-ISPA a fost finalizată

0

Baza legala pentru alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea proiectelor finantate din fondurile de pre-aderare ex-ISPA, astfel incât aceste sume, inclusiv TVA-ul aferent, sa poata fi asigurate din fondurile prevazute in bugetul Ministerului Finante lor Publice a fost completata, potrivit unui comunicat al Executivului.

Guvernul a aprobat o masura legislativa in acest sens, care va contribui la finalizarea proiectelor la termenele stabilite prin memorandumurile de finantare. Masura a fost luata pentru a evita posibilitatea aplicarii de corectii financiare de catre Comisia Europeana.
Sume le reprezentând Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) dedusa a carei contravaloare a fost platita potrivit noului act normativ trebuie restituite la bugetul de stat in cazul operatorilor economici din sectorul de mediu care, potrivit legislatiei, isi exercita dreptul de deducere a TVA aferenta cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectelor ex-ISPA.
Potrivit noilor completari ale legislatiei, alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea masurilor ex-ISPA inclusiv TVA-ul aferent acestora se asigura pentru finantarea costurilor suplimentare necesare semnarii contractelor ca urmare a depasirii bugetelor alocate initial, echipamentele durabile neeligibile contractate dupa data de 1 iulie 2006 si alte cheltuieli aferente acestora, revendicari ale contractorilor in baza prevederilor contractuale, aprobate/acceptate in prealabil de autoritatea contractanta si/sau stabilite de instantele de arbitraj si/sau judecata.

De asemenea, alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea masurilor ex-ISPA inclusiv TVA-ul aferent acestora se asigura pentru costurile de asistenta si expertiza juridica si tehnica, costuri de arbitraj si/sau judecata, suplimentarea bugetelor contractelor de servicii aflate in derulare sau contracte noi de servicii incluse in Planurile de Achizitii ale masurilor ex-ISPA, intârzieri justificate la plata facturilor si alte sume necesare continuarii si finalizarii proiectelor ex-ISPA.
Programul ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) reprezinta un instrument de finantare neramburasbila destinat sa sprijine România in vederea alinierii standardelor de mediu si transport la cele ale Uniunii Europene.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, conform Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana, derularea proiectelor ISPA continua in baza prevederilor aplicabile Fondului de Coeziune (masuri ex-ISPA).
Conform Acordului-Cadru semnat intre România si Comisia Europeana la data de 12 martie 1991 si Memorandumurilor de finantare privind aprobarea proiectelor ex-ISPA, orice cheltuieli ce depasesc finantarea neramburasbila acordata de CEE vor fi suportate de beneficiar.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.