Culturile calamitate trebuie declarate la APIA

Fermierii ale caror culturi au fost calamitate trebuie sa depuna la centrele APIA o declaratie-instiintare, precum si actele doveditoare ale fenomenului invocat pentru a putea obtine schemele de sprijin pe suprafata, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Potrivit APIA, depunerea declaratiilor se face in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la obtinerea actelor doveditoare ale fenomenului invocat, obtinute conform Legii 381/2002.
Documentele depuse in acest sens la APIA nu au legatura cu despagubirile acordate de MAPDR in caz de calamitati naturale, ci doar pentru obtinerea schemelor de sprijin pe suprafata, in baza cererilor depuse de fermieri.
În situatia culturilor calamitate din cauza unor fenomene naturale izolate (inghet, inundatii, seceta, tornade, etc.), pentru care nu exista un act normativ national, fermierii trebuie sa prezinte drept dovada, alaturi de instiintare, copie dupa procesul verbal de calamitate sau adeverinta de la primaria pe raza careia se afla terenul.
De asemenea, in situatia in care terenul agricol pentru care s-a solicitat sprijin financiar se afla intr-o zona declarata calamitata printr-un act normativ national, fermierii nu trebuie sa mai depuna la centrele APIA niciun alt act doveditor, ci doar instiintarea.
Numai in baza ambelor acte mentionate (actul normativ national si instiintarea), APIA ia in cons iderare cazul de forta majora.
Potrivit APIA, fermierii care nu instiinteaza APIA in ceea ce priveste culturile calamitate, risca sa piarda sprijinul financiar pe suprafata.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.