Deutsche Telekom spiona şi viaţa candidaţilor la posturi de răspundere

Gigantul german al telecomunicatiilor, Deutsche Telekom, a strâns nu numai date bancare ci si detalii ale vietii personale, mai ales sexuale, ale candidatilor la posturi de raspundere la filialele sale din Europa de Est si Balcani, informeaza cotidianul francez Le Figaro.

Fara indoiala, Deutsche Telekom este foarte curios. Afectat recent de un mare scandal de spionare a salariatilor sai, compania germana a mai supravegheat viata personala, inclusiv sexuala, a unor candidati la un post in filialele sale din strainatate, potrivit mai multor surse din presa germana.
Gigantul din telecomunicatii a pus câteva agentii de detectivi sa se informeze despre candidatii la posturi de raspundere in filialele sale din Balcani si Europa de Est, scriu ziarele Handelsblatt si Der Tagesspiegel, informatii preluate de Le Figaro. Deutsche Telekom s-a informat si despre viata sexuala a candidatilor sai, uneori cu o precizie uimitoare.
Cele doua ziare citeaza un raport din 22 aprilie 2004 despre o femeie, directoare a unei intreprinderi croate de telecomunicatii, care trebuia sa fie numita intr-un important post la filiala locala a grupului german. Candidata ‘este cunoscuta ca o partenara sexuala foarte experimentata si inventiva’, care ‘prefera barbatii mai in vârsta’, ‘fiind cunoscuta in anturajul sau pentru apetitul sexual iesit din comun’, precizeaza acest raport.
Un alt raport, având mentiunea ‘sursa: BND’ (serviciile de informatii federale externe ale statului german), scrie despre gusturile unui candidat de la Zagreb, cunoscut ca ‘mare bautor’ si presupus corupt.
Potrivit unui fost ‘cons ilier de securitate’ de la Deutsche Telekom, citat de Handelsblatt, grupul german ar fi facut zeci de cercetari de acest fel in Croatia, Macedonia, Slovenia si Ungaria. Conducerea Deutsche Telekom a afirmat ca, dimpotriva, nu a facut nic iun fel de cercetare asupra vietii private a candidatilor.
Pe fondul acestor actiuni s-ar afla banuielile de coruptie generalizata in tarile din Europa de Est. ‘Este clar ca o intreprindere care se instaleaza in aceste tari trebuie sa stie cu ce are de-a face’, spune fostul consilier.
Aceste noi dezvaluiri se adauga numeroaselor cazuri de spionaj din ultimele luni, care au afectat imaginea mai multor societati germane. În mai 2008, Deutsche Telekom a fost protagonista unui scandal, când grupul german a comparat datele bancare ale ziaristilor cu ce le ale cons iliului sau de supraveghere pentru a descoperi sursa scurgerilor de informatii interne.
În afara companiei Deutsche Telekom, alte trei societati germane au fost acuzate de spionaj in ultimul an. La inceputul lui aprilie, reteaua Lidl a fost acuzata ca a cules informatii private despre starea de sanatate a 600 dintre salariatii sai, din 2008 pâna la inceputul lui 2009.
Deutsche Bahn, societatea feroviara germana, comparase in martie 2009 datele bancare ale salariatilor sai cu cele ale subcontractantilor, pentru a combate coruptia. Presedintele companiei, Hartmut Mahdorn a demisionat.
Tot atunci, Airbus Germania recunostea ca facuse lucruri similare. Claudia Roth, lider al partidului Verzilor, vorbea atunci, referindu-se la Germania, de un ‘Vest Salbatic al protejarii datelor personale’, scrie in incheiere cotidianul Le Figaro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.