EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Goana după hidrocarburi şi materii prime va pune în pericol zona arctică

0

Canada a publicat primul Atlas geologic al zonei arctice, care prezinta in 1.222 harti amplasarea zacamintelor de hidrocarburi si de materii prime din aceasta zona foarte râvnita. Aproape un sfert din rezervele nedescoperite inca de gaz si petrol s-ar gasi in zona arctica. Aceasta goana dupa materii prime se intensifica, in timp ce incalzirea climei isi pune amprenta pe glob, scrie cotidianul francez Le Monde.

În 2007 si 2008, cercetatorii au constatat o topire record a banchizelor vara. Pentru prima data, culoarele nord-vest (de-a lungul Atlanticului) si nord-est (de-a lungul Rusiei) au fost deblocate mai multe saptamâni.
‘Regiunile polare constituie principala nesiguranta pe care o avem asupra evolutiei climei’, afirma Jean Jouzel din Grupul de experti interguvernamental asupra evolutiei c limei (GIEC), adaugând ca felul in care se vor comporta calotele glaciare va fi crucial pentru cresterea nivelului oceanelor. Un element pe care, din lipsa datelor, il ignora raportul GIEC.
Cercetatorilor le-ar placea ca zona arctica sa beneficieze, asemeni Antarctic ii, de un statut de protectie. ‘Exploatarea energiilor fosile este contrara luptei impotriva incalzirii, fiind insotita de riscuri foarte importante pentru mediu’, adauga Jouzel.
Michel Rocard, ambasador pentru negocierile internationale asupra polilor, crede ca va fi dificil ca Polul Nord sa fie ‘sanctuarizat’: ‘Antarctica este un continent gol, pe când Arctica este un mediu umanizat si disputat pentru resursele sale.’

Aici traiesc aproape 4 milioane de persoane, iar zone le economice exclusive (ZEE) – pâna la 200 de mile de coaste -, apartinând tarilor riverane (Canada, Statele Unite, Rusia, Danemarca, Norvegia), se intind pe 40% din suprafata zonei arctice. Daca toate cererile de extindere ar fi satisfacute, zona internationala ar atinge 10%, iar ‘Arctica s-ar reduce la un mozaic de zone nationale deschise oricaror utilizari, inclusiv militare’, avertizeaza Rocard.
În revendicarea unei parti din teritoriu, Statele Unite se sprijina pe Conventia ONU asupra Dreptului Marii, care permite extinderea drepturilor pentru exploatarea resurselor naturale dincolo de cele 200 de mile (fara a depasi 350), daca tara in cauza dovedeste ca aceasta extindere este prelungirea platoului sau continental.
Canada, publicând un atlas ce are la baza date culese din fiecare tara, spera ca discutiile sa decurga fara patima.
Geologii si-au pus laolalta esantioanele culese de spargatoarele de gheata cu ajutorul sonarelor si studiilor seismice. Hartile arata compozitia subsolului, amplasarea placilor tectonice si a vulcanilor submarini, a caror existenta coincide adeseori cu zacamintele de materii prime.
Tinând seama de amploarea mizei, este putin probabil ca statele sa accepte sa-si revizuiasca apetitul numai pe baza acestui atlas, care ii refuza Rusiei, de exemplu, proprietatea asupra dorsalei Lomonosov, pe care Moscova s-a grabit in 2008 sa-si arboreze steagul national.
Pentru geologii canadieni, acest lant vulcanic submarin este nord-american, scrie in incheiere cotidianul francez Le Monde.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.