EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Guvernarea Gyurcsany a adus Ungaria în pragul exploziei sociale

0

Prabusirea clasei de mijloc din Ungaria, ca urmare a guvernarii Gyurcsany ameninta sa produca o explozie sociala, declara politologul Stumpf Istvan, presedinte al Fundatiei Szazadveg, cu ocazia prezentarii celui de-al saselea volum de analiza anuala, editat de institut, scrie ziarul ungar Magyar Hirlap.

Noul volum de analiza redactat de fundatie este cel de-al saselea dintr-o serie care se ocupa de analiza realizarilor guvernarii Gyurcsany si are in vedere situatia guvernarii pe anul trecut. Volumul, compus din 24 de studii impartite pe politici specifice, a primit titlul edificator (V)alsagkormanyzas (joc de cuvinte: guvernul crizei, guvernul falsitatii, n.red.), titlu care evidentiaza totodata anomaliile celui de-al treilea an al celui de-al doilea guvern Gyurcsany.

Conform presedintelui fundatiei, care facea referire la titlul unui studiu rezumativ publicat de organizatia sa in 2008 si intitulat Vegjatek (Joc final), anul trecut a reprezentat intr-adevar un joc final, in contul careia societatea ungara plate ste acum un mare pret socio-economic.
Cabinetul Gyurcsany a urmat anul trecut o politica de minimalizare a pierderilor, pe care a dus-o prost la indeplinire, opineaza Stumpf.
Renuntarea la functie a lui Gyurcsany a deschis in interiorul partidului o zona de rezistenta, care a dus si la pierderea functiei sale de presedinte, spune politologul. Miza alegerilor europene o reprezinta pentru MSZP (socialistii maghiari) al cui va fi partidul, potrivit lui Stumpf, cea mai grava consecinta a politicii eronate a guvernului Gyurcsany fiind prabusirea clasei de mijloc din Ungaria.
Aceasta clasa sociala a gasit totdeauna o cale de iesire, insa acum nu mai poate, acest lucru amenintând din punct de vedere al politologului sa duca la o explozie sociala. Pentru a dezamorsa aceasta bomba sociala cu ceas, guvernul urmator va trebui sa-si foloseasca intreaga sa energie, adauga el.
Stumpf este de parere ca socialistii nu sunt pregatiti de alegeri anticipate, se tem si vor de aceea sa câstige timp. Guvernul Bajnai se straduieste sa obtina pâna la sfârsitul primaverii aprobarea pentru masurile cele mai dure proiectate de el, sperând astfel ca bugetul va fi aprobat in pas rapid si nu va fi nevoie de alegeri anticipate.
G. Fodor Gabor, directorul de studii al fundatiei, afirma ca intentia volumului este aceea de a contribui la practica bunei guvernari si de a servi drept indicator guvernantilor viitori. În opinia unuia din redactori, in cursul ultimului an a prins contur o tehnica speciala de exercitare a puterii si anume „gyurcsanyzmuľ’ autoritar.
Dupa referendum au disparut viziunile ideologice, totul fiind subsumat unui singur scop si anume ramânerea la putere a stângii, spunea Fodor Gabor.
Guvernul Gyurcsany se referea continuu la institutiile statului de drept dar nu facea altceva decât sa le goleasca de continut, opina Gabor, adaugând ca aceasta ‘guvernare a falsitatii’ a pervertit cu buna stiinta statul, despre aceasta fiind vorba in volumul recent aparut.

Pacea sociala a Ungariei este intr-adevar amenintata de forte extremiste, insa nu din directia indicata de guvern ci tocmai din directia acestuia, conchidea Gabor.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.