EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Macedonia în căutare de nume pentru a-şi gasi un loc în UE

0

Disputa cu Grecia pentru ‘copyright-ui numelui de Macedonia blocheaza accesul fostei republici iugoslave in Uniunea Europeana. Amnezia nu este un defect balcanic, insa daca exista un loc unde memoria se deapana in cautarea unui mit, acesta este Macedonia.

Bine ati venit in tara fara nume: republica ce a ingropat Iugoslavia sub tarâna care acoperea trupul lui Alexandrul Macedon. Si odata reinviata s-a asternut pe treaba in cautarea unei identitati. Ignorând furia grecilor, care isi smulg parul in fata provocarii de a fura identitatea imparatului lor favorit si de a pirata numele uneia din provinciile sale, noteaza ziarul El Mundo.
Supraealist, nu-i asa? Deci bine ati venit in Balcani, unde multi sârbi se emotioneaza pâna la lacrimi când le vorbesti de lupta de pe Câmpia Mierlei. A avut loc impotriva otomanilor in Kosovo, acum sapte secole, dar se afla si acum pe buzele celor care beau un paharel la cârciuma in timp ce urmaresc meciurile de fotbal din liga europeana.
Gluma se termina atunci când uriasa umbra a trecutului intuneca viitorul natiunii si atâta nationalismele de rau augur si de trista amintire in vie sparul balcanic.
Desi in cazul Macedoniei tranzitia a fost o pata in exploziva panorama regionala, certurile cu vecinii din sud paralizeaza intrarea sa in UE si in NATO, intr-un impas care dureaza deja de 20 ani si in care niciuna dintre parti nu pare dispusa sa cedeze un copyright de asemenea renume.
Se pare ca de data aceasta nu Alexandru Macedon va fi cel chemat sa taie nodul gordian ci cel care a impotmoleste si mai mult lucrurile.
Împaratul este omniprezent in aceasta mica tara de doua milioane de locuitori. Mai multe strazi si aeroporul ii poarta numele, botezate in gloria sa, si va fi chiar sculptat intr-o uriasa statuie care va impodobi capitala, inalta de 12 metri si la un cost de 4,5 milioane de euro. O ofensa, este de parere Grecia.
‘Nu vad niciuni motiv pentru care istoria unei tari sa fie considerata o provocare’, ins ista Gordana Jankulovska, tânara ministru al culturii macedoneana care arata ca ‘problema numeleui este a grecilor; pentru noi este o chestiune de identitate si mândrie’.

Apararea apriga a numelui republicii a absorbit o buna parte a dezbaterii politice, desi unii o califica drept manipulare ideologica. Fundatia Open Society a publicat un manifest in care face apel la ratiunea ‘celor care vor sa traiasca intr-o Macedonie europeana, nu intr-una neolitica sau biblica’.
‘Nu exista vreo tema care sa fi suscitat mai multe patimi’, recunoaste directoarea Con siliului National pentru Integrarea Europeana, Radmila Shekerinska, care deplânge ‘transformarea unei treburi interne intr-o chestiune bilaterala’.
Chestiunea numelui ameninta si delicatul echilibrul etnic al tarii, care s-a eliberat dupa independenta dar care un deceniu mai târziu s-a aflat pe muchie de cutit in conflictul civil dintre macedoneni si albanezi. Acordurile de la Ohrid au garantat reprezentare egala celor doua etnii in guvernul unei tari cons iderata un model de sociedad multietnica.
Solutionarea numelui necesita, prin urmare, un consens national care sa respecte cotele etnice, admite Aleksander Spasenovski, deputat in vârsta de 29 de ani: ‘Nu se poate solutiona chestiunea cu Grecia, creând o problema interna’. Sigur ca viziunea idilica a Mac edoniei ca model a ceea ce nu s-a reusit in Bosnia sau in Kosovo, unde cele doua comunitati coexista, dar nu se ating, este vazuta altfel din strada.
Este suficient sa treci Podul de Piatra si sa patrunzi in zona istorica, teritoriul albanez care reprezinta 23% din populatie si care, in ciuda garantiilor legale, se simte in multe cazuri discriminata. ‘Aici nu prea exista casatorii mixte’, spune zâmbind Mehsud in magazinul sau cu rochii de mireasa.
Alaturi de el, varul sau Mensur, expatriat in Elvetia si venit in vacanta la Skopje este mai pragmatic: ‘Când oamenii vor avea cu ce sa-si umple burta, vor fi mai putine probleme’. Însa deocamdata mult asteptata mana cereasca a Uniunii pare sa tina de capriciul unui vechi imparat.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.