Modificări la normele de aplicare a Legii privind Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale

Normele metodologice de aplicare a Legii privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale au fost modificate printr-o Hotarâre adoptata in sedinta de miercuri, informeaza un comunicat al Executivului.
Aceasta modificare a fost necesara pentru a pune in aplicare OUG 91/2007, act normativ care modifica, printre altele, Legea 200/2006.

La elaborarea actului normativ au fost avute in vedere si prevederile OUG nr. 226/2008 privind unele masuri financiar-bugetare, potrivit carora pentru anul 2009, incepând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2009, contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj este de 0,5% si contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale este de 0,25%.

Potrivit Hotarârii adoptate de Guvern, cota contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale datorata de angajatori se aplica asupra sumei veniturilor care constituie, potrivit prevederilor legale, baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca.
Conform legislatiei aflata acum in vigoare, cota contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale datorata de angajatori se aplica asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariatii incadrati in temeiul unui contract individual de munca.
Prevederile legale au in vedere salariatii incadrati cu contract individual de munca incheiat cu norma intreaga sau cu timp partial sau a unui contract de munca la domiciliu, contract de munca temporara sau contract de ucenicie la locul de munca, indiferent de durata acestora, inclusiv salariatii care cumuleaza pensia cu salariul.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.