OMS întârzie să anunţe prima pandemie a secolului

Prompta in ridicarea nivelului de alerta la inceputul epidemiei de gripa porcina, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu mai este atât de grabita sa treaca la pragul urmator. O prudenta surprinzatoare daca ne gindim ca Japonia este tot mai afectata de virus, scrie cotidianul elvetian La Tribune de Geneve in editia de joi.

Noul virus al gripei porcine a depasit 10.000 de bolnavi si 80 de decese in lume, dar OMS nu a declarat inca prima mare pandemie a secolului, cedând presiunii unora dintre membrii sai. Numarul cazurilor creste semnificativ de o saptamâna, atingând 10.243 persoane din 41 de tari, Statele Unite, Canada si Mexicul continuând sa poarte cea mai grea povara.
Acest ultim puseu al formei inedite de virus A (H1N1) este deosebit de agresiv in Japonia, unde numarul bolnavilor inregistrati atinge 210 persoane.
Arhipelagul nipon este a doua regiune din lume cel mai grav afectata de virus. Dar OMS afirma ca nu are dovezi ca ar fi vorba de un focar autonom de transmitere de la om la om. În ace st caz, Organizatia ar trebui, potrivit propriilor sale criterii, sa activeze cea de-a sasea si ultima faza de alerta, anuntând o pandemie.
Prudenta OMS este surprinzatoare, cu atât mai mult cu cât aceasta a fost foarte prompta in activarea fazelor precedente de alerta pandemica. La câteva zile dupa anuntarea existentei in Mexic a unui virus care combina origini porcine, aviare si umane, OMS a activat faza 4 de alerta, care semnaleaza transmiterea intre oameni a unui virus de origine animala.
Dupa doua zile, pe 29 aprilie, Organizatia a declansat nivelul 5, ceea ce inseamna ca o pandemie era ‘iminenta’. Decizia se baza pe faptul ca exista dovada transmiterii virusului de la om la om in doua tari din aceeasi regiune: Statele Unite si Mexicul. De atunci, asteapta aparitia unui nou focar autonom intr-o alta regiune a lumii pentru a trece la ultimul nivel.

Întrebata despre viitoarea actiune, directorul general al OMS, Margaret Chan, a lasat sa se inteleaga ca va trebui sa faca cu prudenta urmatorul pas. ‘Se pune multa presiune pe noi sa luam masuri urgente’, a afirmat ea in fata celor 193 membri ai OMS reuniti la Geneva, la marea adunare anuala.
Dar ‘trebuie sa avertizam oamenii atunci când este necesar si sa-i linistim când trebuie’, a spus ea, precizând ca Organizatia pastreaza inca nivelui 5.
Trecerea la nivelul 5 a declansat masuri adecvate, prevazute in planurile de pregatire nationale. Toti lucreaza 24 de ore din 24, caci caracteristica unei pandemii este cvasi-susceptibilitatea universala de infectie, a spus Chan la Adunarea mondiala a Sanatatii, care a inceput luni, 18 mai, la Geneva.
Ori, capacitatile de productie a vaccinurilor antivirale sunt insuficiente pentru o populatie a globului de 6,8 miliarde de locuitori. Este esential ca tarile sa nu-si risipeasca pretioasele resurse pentru masuri inadecvate.
‘De altfel, a adaugat Chan, am acumulat destule cunostinte pentru a alerta tarile membre cu privire la existenta grupurilor de mare risc catre care trebuie sa se indrepte eforturile – de exemplu, un risc mai mare de complicatii exista la femeile insarcinate.’
Margaret Chan a multumit guvernelor care au trecut rapid la supravegherea, transparenta in notificarea cazurilor, impartasirea generoasa a informatiilor. ‘O pandemie face necesara solidaritatea pentru ca amenintarea planeaza asupra tuturor. Trebuie mai ales sa ajutam tarile in curs de dezvoltare sa faca fata amenintarii pandemice’, a precizat Chan.
Dupa câteva explicatii neconvingatoare, Chan a recunoscut ca ‘plecase urechea’ la apelul unor ministri ai Sanatatii. Sustinut indeosebi de Elvetia, Japonia, China, Brazilia, ministrul britanic Alan Johnson i-a cerut luni sa nu se grabeasca cu anuntarea ultimului nivel de alerta, incheie cotidianul elvetian La Tribune de Geneve.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.