Prima casă sau prima ţeapă?

– Programul “Prima casa” a fost prezentat de catre premierul Emil Boc ca un viitor succes al guvernului. Nici nu se putea altfel, daca ne gandim ca programul pare a fi extrem de generos din punct de vedere social si economic, scrie Constantin Rudnitchi intr-o analiza publicata pe [block]0[/block].

In esenta, este vorba despre acordarea unei garantii de stat pentru creditele imobiliare contractate de cei care isi cumpara, pentru prima data, o locuinta.

Din pacate, programul “Prima casa” are si limite.

.

Filtrele prin care trebuie sa treaca potentialii beneficiari

Este clar ca programul va avea o serie de constrangeri, deja prezentate public. In primul rand, beneficiarul garantiei statului trebuie sa fie la prima casa cumparata, iar a doua conditie este ca beneficiarul sa nu aiba contractat deja un credit ipotecar/imobiliar.

Aici este simplu, pentru ca nu foarte multi tineri s-au putut califica pentru un astfel de credit.

Cele mai complicate conditii de indeplinit sunt cele tehnice care decurg din relatia cu banca. Sa calculam: statul ofera o garantie pentru 80% din totalul imprumutului, dar nu mai mult de 60.000 euro.

Ceea ce inseamna ca totalul creditului poate fi de 75.000 euro. Dar, pentru a obtine un credit de acest nivel, un tanar sau o familie tanara trebuie sa aiba venituri (adica un loc de munca ), sa indeplineasca conditiile privind avansul si cele legate de rambursarea imprumutului (o estimare arata ca un imprumut de 75.000 euro pe termen lung inseamna rambursarea lunara a 400-500 euro. Adica, pentru un grad de indatorare de 40%, veniturile lunare trebuie sa ajunga la 1.250 euro).

Sa recunoastem ca aceste conditii nu sunt deloc usor de indeplinit de catre o familie tanara, mai ales intr-un moment de criza economica.

Guvernul nu poate impune bancilor cum, cat si in cat timp sa acorde un credit. Bancile comerciale se vor supune normelor impuse de Banca Nationala (care nu sunt totusi foarte relaxate) si propriilor conditii de prudentialitate.

Guvernul nu poate face decat un singur lucru, pe care, de altfel, si l-a asumat: sa ofere garantii pentru credite. Restul nu este decat vorbarie politicianista.

Continuarea pe Bloombiz.ro

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. zagrean fica spune

    ca parinte de ce nu pot fi coplatitor cu copilul care nu are venit suficient? Daca tot ajutam tinerii de ce sa nu-i ajute si parintii

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.