Republica Moldova, locul unde se ciocnesc ‘doua placi tectonice’: UE si Rusia

0

Prima tentativa de vot in alegerile prezidentiale din Republica Moldova a esuat, deputatii din partea opozitiei parasind in mod demonstrativ sala. Potrivit cotidianului rus Pravda, perspectivele confruntarii moldovene sunt sumbre si ar putea duce la destramarea statului Republica Moldova.

În opinia analistului rus Vladimir Jarihin, director al Institutului pentru tarile din CSI si republicile baltice, ambele parti /comunistii si opozitia/ sunt interesate in alegeri anticipate, sperând sa-si imbunatateasca pozitiile. ‘Adversarii comunistilor spera sa slabeasca influenta acestora din urma, iar comunistii – sa obtina macar acel vot lipsa cu ajutorul caruia ei ar putea alege fara probleme un nou sef al statului’.
Potrivit Pravda, situatia din Republica Moldova este una destul de critica: ‘de fapt, aceasta tara s-a si destramať. În opinia ziarului citat, acest lucru s-a intâmplat si din cauza actiunilor UE. Referitor la politica UE – aplicata atât in relatia cu Republica Moldova, cât si cu alte tari ale Europei de Est – Pravda face o paralela cu teoria fracturilor care apar in timpul deplasarii de placi tectonice.
Politica Occidentului, in acest caz a UE, este indreptata spre extinderea teritoriului sau. Aceasta este una dintre ‘placile tectonice’. Pe traiectoria sa, ea se ciocneste cu alta ‘placa’, pe care Pravda o numeste conventional ‘Esť.
În locul ciocnirii apar fracturile. În situatia actuala, fractura trece prin Republica Moldova, iar acest lucru constituie o dovada a politicii oarbe a ‘imperialistilor de la Bruxelles, care extind UE in defavoarea intereselor nationale ale tarilor care o formeaza’, subliniaza publicatia moscovita.
Ca o confirmare a acestei teorii, Pravda noteaza ca România continua sa le imparta moldovenilor pasapoarte românesti, cu ajutorul carora acestia pot sa se deplaseze in tari ale UE, pentru un loc de munca. În afara de aceasta, la 15 mai presedintele României, Traian Basescu, a declarat ca nu va semna Tratatul privind Frontiera cu Republica Moldova, deoarece acest lucru ar legitima Pactul Molotov-Ribbentrop, conform caruia Germania si URSS au impartit România, partea moldoveana revenind Moscovei.
Pravda subliniaza ca nimeni din UE ‘nu a luat atitudine’ cu privire la declaratiile lui Basescu, ‘care lezeaza inviolabiliatea granitelor postbelice’.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.