Republica Moldova: opoziţia şi-a respectat promisiunea

Încercarea de miercuri a parlamentului moldovean de a o alege pe ex-premierul Zinaida Grecianii drept presedinte al tarii a esuat. Cele trei partide de opozitie prezente in parlament s-au tinut de cuvânt si au boicotat procesul de vot. Drept rezultat, comunistilor le-a lipsit un singur vot pentru a-si impune candidatul. A doua si ultima tentativa de a o alege pe Grecianii sef al statului va fi intreprinsa la data de 28 mai, insa, este putin probabil ca rezultatele noii votari sa difere de cele de miercuri, noteaza joi presa rusa.

Liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urecheanu, a declarat pentru cotidianul rus Kommersant ca decizia privind alegerile anticipate a fost luata de opozitie inca la 6 aprilie, deoarece toate cele trei partide de opozitie prezente in parlament cons idera alegerile parlamentare din aprilie ‘falsificate, iar actuala majoritate parlamentara – nelegitima’.
‘Suntem consecventi in aspiratia noastra de a ne opune comunistilor si intentionam sa cream in viitorul par lament o coalitie a partide lor /de opozitie/ prezente aici’, a spus Urecheanu.
Comunistii dau de inteles ca alegerile anticipate nu-i sperie, dar in acelasi timp catalogheaza comportamentul opozitiei drept irational si antistatal. ‘Jocurile opozitiei sunt foarte periculoase pentru Republica Moldova’, a declarat Voronin. În opinia sa, lipsa unui consens politic in cadrul puterii legislative exercita, in conditii de criza, o influenta negativa directa asupra economiei tarii.
‘Acest lucru ne ingrijoreaza, nu jocurile pe care le-a pus la cale opozitia. Se apropie o criza economica foarte serioasa si toate aceste jocuri de-a ‘ba vreau, ba nu mai vreau’ sunt foarte periculoase pentru intregul stat’, a declarat Voronin.
Potrivit Kommersant, pentru a evita destramarea parlamentului, puterea comunista a initiat negocieri secrete cu oponentii. Oficial, opozitiei i s-ar fi propus deja una dintre functiile de vicepresedinte al parlamentului, precum si posturile de sefi ai unor comisii parlamentare.
Interlocutori ai Kommersant din cadrul Partidului Comunistilor nu exclud posibilitatea ca acelor reprezentanti ai opozitiei care ‘vor manifesta constiinciozitate’ si vor participa la votul din 28 mai le-ar putea fi propuse de asemenea portofolii de ministri.
Dupa cum precizeaza cotidianul rus Vremia Novostei, daca si a doua incercare de vot va esua, atunci se vor desfasura alegeri cu noi candidati. Alegerile repetate au loc in termen de 15 zile de la ultime le alegeri ordinare in care nu a fost ales presedinte le Republic ii Moldova.
Daca si dupa alegerile repetate presedintele Republicii Moldova nu va fi ales, presedintele in exercitiu – adica Vladimir Voronin – dizolva Parlamentul si stabileste data alegerilor in noul Parlament. Acestea vor trebui desfasurate in maxim 45 de zile din momentul emiterii decretului prezidential.
Potrivit directorului Institutului pentru Politici Publice de la Chisinau, Arcadie Barbarosie, partidele de opozitie persevereaza in a obtine alegeri parlamentare anticipate. ‘Se pare, insa, ca pentru alegeri anticipate se pregateste si Partidul Comunistilor, ai carui lideri nu au intreprins incercari reale de a ajunge la un compromis cu opozitia’.
În opinia expertului, citat de cotidianul Vremia Novostei, desfasurarea de noi alegeri parlamentare in conditii de criza economica va insemna pentru tara o adevarata calamitate. Totodata, analistul moldovean subliniaza ca ‘pâna acum, in conditii dificile, comunistii erau salvati de caracterul disciplinat al alegatorilor lor’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.