EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

România ar putea să-şi piardă imaginea unui partener loial în cadrul UE

0

Relatiile dintre Republica Moldova si România au ajuns la un nivel de deteriorare foarte profunda, ceea ce este absolut contrar intereselor Uniunii Europene, care, la fel ca si România, este interesata in stabilizarea Republic ii Moldova ca stat independent, a declarat miercuri pentru radio Europa Libera Anneli Ute Gabanyi, experta din cadrul Institutului pentru Afaceri Internationale si de Securitate de la Berlin.

Din 1991, de când exista Republica Moldova si de când România si-a inceput parcursul spre UE, pozitia oficiala a Bucurestiului a fost aceea de a ajuta Republica Moldova sa se indrepre catre UE si, eventual, sa se regaseasca alaturi de România in cadrul UE, a specificat experta germana in problemele Europei de Rasarit.
Ea a amintit in acest context ca situatii similare au existat si in cazul altor tari din UE ce au fost separate ca state sau parti ale teritoriilor lor, cum ar fi cazul Germaniei, care s-a unit cu RDG, dar a avut si teritorii locuite de nemti care acum apartin Poloniei. ‘Acestea sunt realitatile intr-o Europa a pacii. Proiectul pacii este menirea principala a UE’, a mentionat Anneli Ute Gabanyi in interviul de la Europa Libera.
Întrebata cine are mai mult de câstigat sau de pierdut in aceasta situatie, politologul german a raspuns ca, din pacate, au de pierdut toate partile: România are de pierdut imaginea unui partener loial, stabil, de baza al UE, fata de care abia incepe sa-si arate calitatile de aliat;

Republica Moldova se vede intr-un pericol foarte mare de destabilizare, intrucât cetatenii nu mai au incredere in statalitate si in capacitatea guvernului de la Chisinau de a rezolva problemele sociale, iar UE isi vede contracarate eforturile de a rezolva problemele Republic ii Moldova, in special, in ceea ce priveste regimul de vize.
Comentariile expertei germane survin in contextul in care la Moscova se desfasoara joi o conferinta cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova si perspective le reglementarii transnistrene, transmite Interlic.
La forumul ale carui lucrari se desfasoara la hotelul ‘Prezidenť din capitala rusa participa ministrul adjunct de externe al Rusiei Grigori Karasin, ambasadorul cu misiuni speciale al MAE rus Valeri Nesteruskin, deputatii Dumei de Stat Konstantin Zatulin, Serghei Markov, precum si pretinsul ministru de externe din Transnistria Vladimir Iastrebciak, presedintele sovietului suprem de la Tiraspol Evgheni Sevciuk, presedintele organizatiei social-politice ‘Ravnopravie’ Valeri Klimenko etc.
Au fost invitati experti, politologi si politicieni din Rusia, Ucraina, Republica Moldova si Transnistria. În ajunul summitului Rusia-UE, ce isi va incepe lucrarile – printr-o cina de lucru – joi seara la Habarovsk, Serghei Prihodko, cons ilierul presedintelui Dmitri Medvedev, a punctat printre problemele ce vor fi ridicate cu aceasta ocazie de catre partea rusa si ‘lipsa de reactie a UE fata de implicarea României in evenimentele ce au urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie la Chisinau’, conform agentiilor ruse de presa.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.