Să ştii să alegi alimente sănătoase!

0

În Statele Unite si in Europa, alimentele sunt clasificate in functie de ‘profilul nutritional’, potrivit cotidianului canadian de limba franceza Metro Montreal.
‘Nu cu mult timp in urma, nici nu se vorbea de probiotice si de omega 3.

Aveam pâine alba si pâine neagra’, isi aduce aminte François Décary, specialist in domeniul agro­alimentar in cadrul asociatiei ‘Optiunea consumatorilor’, un organism fara scop lucrativ care apara consumatorii. Acesta afirma ca se observa in prezent o crestere a siglelor si a indicatiilor nutritionale, o practica deja foarte raspândita in lume.
În Statele Unite si in Europa, li se aplica alimentelor etichete verzi, galbene sau rosii, care indica daca alimentul este bun, mediu sau neindicat pentru sanatate. Aceasta practica ar trebui sa ajunga curând si in Canada, afirma fondatorul Institutului pentru produse nutraceutice si alimente functionale, Paul Paquin.
François Décary considera ca, in Canada, consumatorii au dreptul la informatii mult mai precise decât vecinii lor din sud, de exemplu. ‘În SUA, legislatia este mult mai supla. Se poate spune: ‘Acest aliment este bun pentru sanatate.’ Aici, nu ni se permite sa facem afirmatii atât de generale’, afirma acesta.
Ceea ce il nelinisteste pe François Décary este faptul ca din ce in ce mai multe fundatii private – Fundatia bolilor de inima, de exemplu – se asociaza cu anumite marci pentru a lauda calitatea unui produs. ‘Aceste organizatii sunt bune, dat se observa o crestere a acestei practici si acest lucru ar putea sa faca lucrurile mai complicate pentru consumator, conform specialistului in produse agroalimentare. Este o piata in plina expansiune si trebuie supravegheata de aproape ca sa nu se produca derapaje iar consumatorul sa fie pacalit.’
Producatorii isi pun si ei propriile sigle pe produsele lor, o tendinta care o nelinisteste pe nutritionista Stéphanie Côté. ‘Siglele se vor o cale pentru a ajuta oamenii sa aleaga mai repede ceea ce e bun pentru sanatatea lor, dar exista multe logo-uri diferite, constata aceasta. Toate companiile isi dezvolta indicatorul de sanatate si folosesc propriile criterii pentru a include alimente care le vor aduce avantaje; deci, nu este o actiune chiar asa de independenta precum s-ar vrea.’
Directia pentru alimente din cadrul Ministerului federal al Sanatatii este cea care reglementeaza toate indicatiile referitoare la nutritie si la sanatate care figureaza pe alimentele din Canada. Se pot vedea adesea sloganuri care evidentiaza efectul benefic pentru sanatate al unui anumit produs, de exemplu ‘calciul favorizeaza formarea si mentinerea oaselor si dintilor’.
Dat fiind cererea tot mai mare a fabricantilor de alimente ca produsele lor sa contina tot mai multe mentiuni nutritionale, Ministerul Sanatatii lucreaza in prezent la reexaminarea reglementarii pentru a putea largi oferta. Conform lui Philippe Laroche, purtator de cuvânt al Ministerului Sanatatii, un nou plan de actiune referitor la mentiunile nutritionale va fi facut public in curând.
‘Procedurile canadiene sunt destul de riguroase, considera François Décary. Mentiunile nutritionale se refera, de regula, la compusi care sunt stiintific recunoscuti ca benefici pentru sanatate de catre ministerul de profil.’
Un lucru este sigur, potrivit specialistilor in nutritie: atragerea alimentelor bune pentru sanatate nu este o moda trecatoare. ‘Este mai degraba o tendinta semnificativa bazata pe forta analitica a cercetarilor stiintifice’, afirma Paul Paquin.
‘Consumatorul are inca un rol de jucat, afirma François Décary, specialist in domeniul agro­alimentar in cadrul asociatiei ‘Optiunea consumatorilor’. Tabelele cu valori nutritive continua sa fie ca o Biblie pentru alegerea unui aliment.’
De asemenea, nu trebuie acordata o incredere prea mare logo-urilor. ‘Când este vorba de produse precum chipsurile, bauturile gazoase sau bomboanele, trebuie sa se stie ca, cu sau fara logo, aceste alimente nu sunt sanatoase, afirma nutritionista Stéphanie Côté. Este o chestiune de mare bun simt si oamenii stiu acest lucru.’
Legea referitoare la alimente si droguri protejeaza consumatorul. La paragraful cinci, se stipuleaza ca ‘mentiunile care recomanda un produs ca fiin bun pentru sanatate nu trebuie sa fie false, inselatoare sau mincinoase’.
Potrivit lui Stéphanie Côté, informatiile afisate de Ministerul Sanatatii pe produse sunt fiabile, dar cheia unei bune alimentatii va sta mereu in alegerea de produse variate si echilibrate. Aceasta afirma ca mentiunile de pe un produs sunt in special utile atunci când o persoana doreste sa aleaga anumite produse alimentare pentru a reduce riscurile unei boli prezente in familia sa, precum diabetul sau hipertensiunea.
Karine Lévy, nutritionista si coordonatoare la Ordinul profesional al dietetic ienilor din Québec, afirma ca, dupa parerea ei, pentru a citi bine tabelul cu valori nutritionale ale unui produs trebuie sa se vada mai intâi cantitatea pentru care sunt date valorile. ‘Trebuie multiplicate cu doi sau cu trei? Deoarece, acest lucru are mare importanta!’, afirma aceasta.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.