Selecţia prenată a băieţilor se extinde

Preferinta sociala pentru baieti face femeile din unele tari din Asia sa practice avortul selectiv. Înregistrat in China si India, fenomenul se dezvolta si in Vietman, unde proportia sexului la nastere (PSN – numarul de nasteri de baieti la o suta de fete) a atins 112, in 2007, cu sapte puncte peste proportia ‘naturala’ de 105.

Este ceea ce arata demograful Christophe Z. Guilmoto, director de cercetare la Centrul Populatie si Dezvoltare din Paris, intr-un studiu publicat de revista stiintifica on-line Plos One, preluat de cotidianul francez Le Monde.
Singurele cifre disponibile datau de la recensamântul din 1999, care nu descoperea nicio anomalie, spune cercetatorul, care adauga ca Centrul a avut acces la date mai recente, ce aratau ca, incepând din 2004, s-a inregistrat o crestere lineara si semnificativa a numarului de baieti.
De câtiva ani, guvernul vietnamez limiteaza nasterile la doi copii de familie. Traditional, baietii joaca un rol social si religios, reprezinta continuarea familiei, a clanului.
Schimbarea conduitei in aceasta privinta se datoreaza generalizarii ecografelor in tara, incepând din 2000. De altfel, in Vietnam, avortul era deja o practica curenta. Înainte, femeile nasteau pâna aveau un baiat, apoi se foloseau contraceptivele.
Înca din anii 1980 se observa in Vietnam ca trei sferturi dintre ultimii nou nascuti sunt baieti. Dar aceasta practica devine imposibila odata cu controlul nasterilor. În China, unde acest control este mai sever decât in Vietnam si unde practica ecografiei s-a extins din 1982, PSN este in crestere de la inceputul anilor 1980, atingând 120, in 2005 si chiar 130, in provinciile Jiangxi, Anhui si Shaanxi.
PSN mediu in India este de 113, cu mari diferente regionale, adauga cercetatorul. În nordul tarii exista o profunda aversiune fata de fete, a caror zestre constituie o povara pentru parinti. În Punjab, PSN era de 125 in 2005, in lipsa presiunii politice exercitate de controlul nasterilor. Chiar si in capitala, la New Delhi, proportia este de peste 120.
Se mai constata PSN ridicate, fara sa existe o politica de control, in Taiwan si Singapore, Pakistan si Bangladesh, ca si in sudul Caucazului, in Armenia, Georgia si Azerbaidjan, unde aceasta a atins 115, in 2000. S-au inregistrat uneori mai multe avorturi decât nasteri. Exista aceeasi tendinta, dar la un nivel mai scazut, in Albania si Muntenegru.
Consecinta acestui fenomen in prezent este ca ansamblul societatii tolereaza o discriminare sexuala originara, sexismul devenind o norma ce tine de practicile sociale. Peste 20-25 de ani, lipsa fetelor va perturba grav piata matrimoniala in societatile unde casatoria este inevitabila. Dezechilibrul va determina migratia in vederea casatoriei.
Barbatii care nu-si pot gasi sotie vor merge in alta parte. Femeile vot fi incurajate sa migreze in orase si in zonele favorizate, chiar din tarile vecine, unde lipsa femeilor le da sansa sa-si gaseasca soti de un rang social superior.
Dupa parerea cercetatorului de la Centrul Populatie si Dezvoltare din Paris, va trebui ca sistemele sociale sa se adapteze noii situatii. Va fi necesar ca lipsa casatoriei sa fie recunoscuta ca un fel de viata normala, lucru ce este inca greu acceptat in Asia.
În India, si mai ales in Punjab, lipsa de femei a inceput sa duca la fisuri in zidul dintre caste: barbatii isi iau neveste din castele inferioare, ceea ce era absolut de neconceput cu putin timp in urma.
Unii cercetatori considera ca in China, India si Caucaz apar semne de scadere a PSN, anuntând sfârsitul unui ciclu, selectia prenatala fiind in cele din urma o aberatie temporara. În Coreea de Sud, PSN crescuse, ca si in China, dupa care a revenit la normal in 2007, datorita evolutiei societatii, in care femeile au avut acces la educatie, la piata muncii.
Dar mai ales datorita actiunii guvernului, care a reformat politica familiei si a desfasurat un arsenal represiv impotriva selectiei nasterilor, incheie cercetatorul Christophe Z. Guilmoto, citat de cotidianul francez le Monde.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.