EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Tineretul francez, lovit dur de recesiune

0

Tinerii francezi sunt cele mai mari victime ale crizei economice care a lovit Franta, consecintele crizei unindu-se cu esecul sistemului de educatie si cu nivelul ridicat al salariului minim, potrivit unui studiu publicat miercuri, 20 mai, de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica /OECD/ si preluat de Financial Times /FT/.

Rata somajului in rândul tinerilor cu vârste de 15-24 ani a crescut mult mai rapid decât cea a altor grupe de vârsta din populatia franceza lucratoare, a precizat OECD in raport.
Potrivit cifrelor facute publice de agentia franceza pentru forta de munca, la sfârsitul lunii martie, numarul de tineri care isi cautau un loc de munca a crescut cu 36 la suta intr-un an, in vreme ce companiile au concediat personalul cu statut temporar si au incetat sa mai faca angajari. Rata somajului in rândul tineretului francez era cu 7 la suta mai mare decât rata medie din OECD, in 2007.
Presedintele Nicolas Sarkozy a prezentat luna trecuta un pachet de masuri – in valoare de 1,3 miliarde de euro – pentru a solutiona problema somajului in rândul tinerilor, având in vedere faptul ca studentii si tinerii au actionat adeseori ca avangarda a miscarilor antiguvernamentale in Franta, scrie publicatia britanica.

Însa OECD a subliniat clar faptul ca problemele de care se loveste tineretul francez sunt mai degraba structurale decât pur cic lice – consecinta a unui sistem educational care permite ca prea multi copii sa paraseasca scoala fara a fi pregatiti pentru munca, a unui salariu minim mare si a unor legi pentru somaj care fac dificila mutarea tinerilor dintr-o slujba nesigura intr-una mai stabila.
Salariul minim pentru un tânar de 20 de ani in Franta, constituie 63 la suta din salariul mediu pe economie – cea mai mare astfel de proportie din OECD, si cu 19 de procente mai mare decât media din OECD, precizeaza FT.
Mai multe guverne franceze au incercat sa schimbe situatia, reducând taxele sociale pentru angajatori in cazul angajarii de persoane tinere, insa subventiile ‘nu au promovat neaparat angajarea tinerilor cu o mai slaba calificare’, a concluzionat Organizatia.
Potrivit studiului, aproximativ 11 la suta dintre tinerii cu vârste cuprinse intre 15-24 ani nu lucreaza, nu merg la scoala si nu participa la cursuri de formare profesionala; aceasta cifra se incadreaza in cea din OECD, insa marea majoritate a acestor tineri este concentrata in cartierele sarace de imigranti, unde imigratia este o bariera in plus.
Studiul a identificat insa si o caracteristica aparte a sistemului elitist de educatie din Franta: absolventii de studii superioare sunt mult mai cautati decât cei fara studii universitare, dar cu toate acestea aproximativ 25 la suta din cei care ies de pe bancile facultatilor, cu diplome, se lupta din greu sa-si gaseasca locuri de munca stabile, incheie publicatia britanica.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.