Criza face Balcanii populari pentru olandezii care pleacă în concedii

Din cauza nesigurantei economice, multi olandezi asteapta o perioada mai lunga pâna sa se decida sa rezerve o destinatie de concediu, mai ales destinatiile indepartate fiind cele care au de suferit, in timp ce zona Balcanilor a devenit in mod neasteptat populara printre amatorii de concedii, scrie ziarul olandez Algemeen Dagblad.

Daca este sa fie comparate cu cele trei tari de top – Spania, Grecia si Turcia – destinatiile turistice din Europa de Est sunt inca mici ca importanta, insa se poate observa o crestere sigura a numarului celor care merg sa-si petreaca concediul in tari precum Croatia sau Bulgaria, afirma Simone van den Berk, purtator de cuvânt al TUI, cea mai mare organizatie de turism din Europa.
Agentia olandeza de turism D-Reizen este si ea de parere ca aceste tari urca in top. Conform directorului D-Reizen, Steven van Nieuwenhuijzen, rezervarile de concedii pentru destinatii est¬europene, in special Bulgaria si Croatia, au crescut anul acesta cu 11% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
În Europa, aceste destinatii sunt considerate ca fiind ceva mai exotice, ele fiind totodata si avantajoase, in conditiile in care clientul primeste un raport bun intre pret si calitate, spune Van Nieuwenhuijzen. Potrivit biroului de turism croat din Olanda, 2009 va fi un an bun, presezonul fiind si el pozitiv, cu un numar de rezervari cu 4 pâna la 5% mai mare, un purtator de cuvânt al biroului aratând ca se asteapta o vara la fel de buna.
În cadrul bransei turistice se fac niste eforturi mai mari ca de obicei, in conditiile in care rezervarile sunt mai putine si au loc mai târziu, societatile aeriene si agentiile de turism introducând masiv destinatii de calatorie in oferta lor.
În acest moment se fac numeroase jonglerii cu preturile, prin aceasta crescând si numarul de rezervari. Van den Berk arata ca exista foarte multe rezervari pentru plecari imediate sau peste câteva saptamâni, mai ales destinatiile indepartate ramânând in urma la preferinte.
Van Nieuwenhuijzen estimeaza ca preturile sunt mai scazute in general cu 5 pâna la 10% fata de anul trecut, in cazul destinatiilor indepartate procentajul fiind de peste 10%. Reducerile pot fi obtinute mai ales in perioada din afara vacantelor scolare.
Cei care sunt legati de perioada vacantelor scolare doresc siguranta si fac rezervari din vreme, motiv pentru care in lunile iulie si august exista mai putine oferte speciale, spune Van Nieuwenhuijzen.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.