EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Cursă strânsă pentru găzduirea sediului unei agenţii europene pentru energie

0

Presedintiei suedeze a UE, ce va incepe la 1 iulie, ii va reveni misiunea de a transa problema spinoasa legata de locul unde vor fi amplasate câteva agentii europene nou-create. La inceputul acestei saptamâni, trei state membre – România, Slovacia si Slovenia – si-au manife stat interesul pentru gazduirea noii Agentii pentru cooperarea autoritatilor de reglementare in domeniul energiei (ACER) si toate trei se asteapta sa urmeze o competitie destul de dura, scrie EU Observer.

“Este, in primul rând, o chestiune de prestigiu”, spune Piotr Kaczynski de la Centrul pentru politici europene de la Bruxelles, explicând totodata ca tara-gazda nu are nici o “influenta privilegiata” asupra activitatii agentiei.
Si colegul sau Christian Egenhofer, expert in probleme energetice, antic ipeaza o “competitie feroce”, deoarece agentiile europene genereaza alte posibilitati de afaceri, dar ofera si mai multa expunere tarii-gazda.
Ideea crearii ACER a primit unda verde in aprilie 2009, odata cu aprobarea regulilor de liberalizare si mai mare a pietei europene a gazului si electric itatii. Timp de un an si jumatate, statele europene au purtat discutii aprinse in legatura cu spargerea monopolurilor energetice in divizii de productie si de transport, dar si cu viitoarele puteri ale ACER.
Mai multe state UE s-au grabit sa se asigure ca agentia – care ar urma sa primeasca pâna la 7 milioane euro de la bugetul comunitar si va dispune de circa 40-50 de angajati – nu va rapi din puterile autoritatilor nationale de reglementare. În cele din urma s-a convenit ca agentia va putea transa disputele referitoare la conducte sau retele transfrontaliere, daca operatorii nationali nu reusesc sa ajunga la o solutie acceptabila.
Totus i, pe masura ce piata energetica europeana devine tot mai integrata si statele membre coopereaza tot mai increzatoare in cadrul sau, este foarte posibil ca agentia sa-si extinda competentele si sa acopere si mai multe aspecte, anticipeaza Egenhofer.
De asemenea, dat fiind faptul ca energia se situeaza printre primele cinci prioritati ale UE, este de asteptat ca statele UE sa stea la coada si pentru portofoliul energiei din componenta viitoarei Comisii Europene. Dintre cele trei candidate pentru sediul ACER, Bratislava a dat de inteles deja ca este interesata sa obtina ea portofoliul energiei.

Si Grecia si Ciprul au cochetat la un moment dat cu ideea gazduirii ACER, insa, in final, competitia s-a restrâns la trei capitale: Bucuresti, Bratislava si Ljubljana. Este greu de identificat diferentele dintre cele trei locatii, de vreme ce toate is i scot in evidenta expertiza in domeniul energetic, pozitia geografica ideala, calitatea ridicata a traiului sau increderea lor in piata unica europeana a energiei.
România se prezinta drept “un actor important al pietei energetice regionale in Europa de Sud¬Est”, implicata in proiecte energetice-cheie ale Uniunii Europene.
Slovenia evidentiaza faptul ca se situeaza “la rascrucea rutelor energetice europene”, ca urmare a legaturilor sale cu Europa de Sud. La rândul sau, Slovacia scoate in evidenta legaturile Bratislavei cu alte mari orase europene, precum Viena, Praga, Varsovia sau Maribor.
Atât Slovenia, cât si Slovacia se mândresc ca fac parte din Spatiul Schengen si din zona euro.
O prima discutie oficiala privind sediul agentiei va avea loc pe 12 iunie, atunci când ministrii UE ai energiei se vor reuni la Luxemburg. Presedintia ceha a UE doreste sa vada daca vreuna dintre cele trei tari candidate este capabila sa atraga sprijin convingator din partea celorlalte state membre. Totusi, problema va trebui sa fie transata de viitoarea presedintie suedeza a UE.
Surse dip lomatice sustin ca Suedia ar putea sa opteze pentru un acord “la pacheť, in care sa fie incluse, pe lânga ACER, si programul UE de navigatie prin satelit, Galileo, dar si biroul UE pentru coordonarea problemelor legate de azil. În felul acesta, candidatele vor putea negocia intre ele si face schimb, in asa fel incât fiecare sa-si asigure un succes.
România nu a mai solicitat niciodata sa gazduiasca vreun organism european, insa Slovenia candideaza si pentru sediul Galileo, iar in trecut a pierdut competitia pentru sediul Frontex (agentia responsabila de securitatea la frontierele externe ale UE) si al Institutului european pentru egalitatea de gen.
De asemenea, si Slovacia isi incearca norocul pentru a treia oara, ea pierzând competitia pentru acelasi institut pentru egalitatea de gen (gazduit acum de Vilnius) si Institutul european pentru inovatie si tehnologie, câstigata de Budapesta.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.