FMI: şomajul va continua să crească în România

„Somajul va continua sa creasca in România in anul 2009 si la inceputul lui 2010, pentru ca acesta este un indicator care reactioneaza cu intârziere la cresterea economica. Când economia scade, somajul reactioneaza mai târziu, ceea ce face ca si atunci când economia isi revine, scaderea ratei somajului sa intârzie o vreme”, a spus vineri Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) pentru România, aflat intr-o vizita la Bucuresti, in cadrul unei misiuni privind evolutia imprumutului acordat de Banca Mondiala si FMI României.

.

În opinia lui Jeffrey Franks, exista motive de satisfactie in ceea ce priveste modul in care au reactionat autoritatile române la indeplinirea obiectivelor din programul stabilit cu FMI, iar scaderea abrupta a PIB pe primul trimestru al anului in curs nu necesita, deocamdata, revizuirea conditionalitatilor stabilite in acordul de imprumut, desi scaderea a fost mai abrupta decât si-ar fi imaginat economistii.

Un semn pozitiv este ca principalele noua banci straine au convenit marti la Bruxelles sa majoreze nivelul minim al indicatorului de solvabilitate de la opt la zece procente, pe intreaga durata de 24 de luni a programului de imprumut convenit de România cu FMI.

Aceasta va insemna ca in sistemul bancar va intra circa un miliard de euro in doua transe, la 30 septembrie anul acesta si in martie 2010. În acest fel se creaza un capital tampon pentru cele mai pesimiste scenarii din testele de stres efectuate de FMI si BNR.

‘Între România si tarile europene exista o strânsa interdependenta, care face ca rezultatele din tari ca, de exemplu, Austria sa depinda de cele din România, dar si invers, cele din România depind de Austria.

Efectele secetei asupra României ar putea constitui un soc, dar foarte important va fi efectul social al secetei.
„Anul 2009 va fi un an dificil, chiar si cu ajutorul FMI”, a apreciat Jeffrey Franks. Optimismul pe care il intâlnim in România si in alte tari se datoreaza faptului ca a incetinit scaderea economiei, dar inca nu a inceput cresterea.

Seful misiunii pentru România a apreciat ca orice cresteri salariale trebuie considerate in contextul performantei economice si vor trebui discutate de FMI cu guvernul Românie i.
În momentul de fata exista o colectare mai slaba a veniturilor bugetare, dar exista posibilitatea de a atinge parametrii acordului cu FMI.

Acordul cu FMI urmeaza sa fie pub licat in saptamânile urmatoare.

Fondul Monetar International a aprobat pe 4 mai acordarea unui imprumut in valoare de 12,99 miliarde euro României, pentru a sprijini autoritatile române sa atenueze efectele crizei.

În acordul cu FMI se prevede ca deficitul bugetar sa fie adus la nivelul de 3 la suta pâna in 2011, sa fie mentinuta capitalizarea bancilor, iar cresterea economica este prevazuta sa ajunga la 0 in 2010 si la 5 la suta in 2011.

Pachetul de sprijin pentru România, din care face parte si imprumutul FMI, a fost acordat pe o perioada de 24 de luni si acordarea transelor depinde de realizarea obiectivelor de catre autoritatile române.

În opinia profesorului Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie, conditionalitatile din acordul cu FMI nu sunt mai dure decât cele pe care ar fi trebuit România sa si le autoimpuna pentru a face fata crizei.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.