Fostul ambasador al Ucrainei în SUA atenţionează cu privire la intenţiile Rusiei de a cotropi teritorii ucrainene

Ucraina si Georgia au lansat aproape sincron acuze la adresa Rusiei. Saptamâna trecuta, presedintele georgian Mihail Saakasvili declarase pentru publicatia italiana Corriere della Sera ca “Rusia vrea un nou razboi”, iar de curând fostul ambasador al Ucrainei in SUA, Iuri Serbak, a declarat ca autoritatile ruse analizeaza cu toata seriozitatea posibilitatea initierii de actiuni militare in vederea anexarii de teritorii ucrainene.

Invectivele lui Saakasvili la adresa Rusiei nu sunt o noutate, presedintele georgian atacând in repetate rânduri Moscova. La fel de lips it de originalitate este, in opinia cotidianului rus Utro, si concluzia pe care o trage Saakasvili in interviul acordat publicatiei italiene: “Georgia are nevoie urgenta sa fie primita in UE”.
Chiar daca banii nu par a fi o prioritate atât de mare pentru Tbilisi, la 21 mai a devenit cunoscut ca SUA vor aloca Georgiei o noua transa din suma promisa de 1 miliard de dolari. De data aceasta, potrivit ambasadorului american la Tbilisi, John Tefft, Georgia va primi circa 53 milioane de dolari nerambursabili, “pentru continuarea reformelor democratice”.
Potrivit Utro, colegii ucraineni incearca sa nu ramâna in urma georgienilor atunci când “fantazeaza cu privire la viitoarea invadare de catre Rusia a teritoriilor nationale”. Astfel, potrivit fostului ambasador al Ucrainei in SUA, Iuri Serbak, cotropirea Ucrainei de catre Rusia este inevitabila. “Autoritatile ruse pregatesc pentru aceasta atât opinia publica din Rusia, cât si cea din Occident”. De exemplu, Federatia Rusa promoveaza in mod insistent teza ca Ucraina nu este un stat viabil.
“Discutii agresive despre Ucraina si despre posibila impartire a teritoriului ucrainean sunt purtate in mod insistent de indivizi precum Zatulin, Dughin sau Prohanov, sunt inoculate societatii ruse drept un dat geopolitic, exact la fel cum, odata, bolsevicii rusi isi construiau activitatea sângeroasa din lozinci propagandistice”, a declarat Serbak intr-un interviu oferit cotidianului ucrainean Deni.
Fostul diplomat ucrainean nu se indoieste de faptul ca ideea privind “desuveranizarea” Ucrainei si destramarea teritoriului ei este intens dezvoltata in cadrul structurilor politice, militare si de securitate ale Rusiei. “Sefii mari si mici ai Rusiei nu au uitat ce strigase liderul lor /Vladimir Putin/ in timpul summitului de la Bucuresti, intr-o clipa de sinceritate furioasa:
“Ucraina nu este stat! Ce inseamna Ucraina? O parte a ei este Europa de Est, iar alta – una foarte mare – fusese daruita de noi /rusii/”, citeaza Serbak declaratii ale lui Putin.
În limbaj militar, toate acestea pot fi denumite “asigurare ideologic-propagandistica a viitoarei operatiuni de cotropire a teritoriului unui stat suveran”, a caracterizat Serbak politica Rusiei fata de Ucraina.
Potrivit Utro, daca in cazul lui Saakasvili, toate acuzatiile pot fi puse “pe seama psihicului labiľ al liderului georgian, in cazul comentariilor lansate de unii politicieni ucraineni lucrurile sunt ceva mai complicate. De regula, remarcile privind agresiunea rusa se fac auzite din partea Kievului ca raspuns la declaratii echivoce ale unor politic ieni rusi. Renumita replica a lui Putin in cadrul summitului de la Bucuresti fusese mai târziu infirmata de nenumarate ori, insa a furnizat oricum suficiente pretexte pentru “isteriile dintre vecini”.
Si de data aceasta, temerile diplomatului ucrainean nu au aparut in mod intâmplator, recunoaste Utro, amintind ca, recent, /deputatul rus/ Konstantin Zatulin declarase ca, in cazul in care Ucraina nu va indeplini o serie de conditii, cum ar fi sa expulzeze politic ienii cu atitudini evident antirusesti din structurile de stat, intre cele doua tari ar fi posibil sa izbucneasca un conflict.
Potrivit lui Zatulin, nu este exclus ca Rusia sa ajunga la concluzia ca, “pentru interesele politicii ruse, nu este deloc obligatoriu ca Ucraina se se mentina ca stat”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.