EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Kremlinul vrea “să corecteze” istoria URSS

0

Un banc sec din timpul erei sovietice spunea ca Rusia este singura tara din lume al carei trecut este imprevizibil. Gluma aceasta revine in actualitate in ziua de azi, dupa ce Kremlinul a anuntat crearea unui comitet special, care va avea 28 de membri si va fi insarcinat cu reexaminarea si combatarea exemplelor de “revizionism istoric” ce dauneaza imaginii Rusiei, scrie publicatia The Christian Science Monitor.

Comitetul, care nu detine niciun fel de putere politica, este condus de liderul administratiei lui Dmitri Medvedev, Serghei Nariskin, si include istorici si legislatori, oficiali de la Kremlin, pe fostul sef de Stat major al armatei si membri al servic iului de securitate FSB.
O lege care insoteste crearea acestui grup si va fi prezentata in Duma de Stat /camera inferioara a parlamentului/ in curând, redactata de partidul Rusia Unita, de orientare pro-Kremlin, va prevedea aplicarea unor amenzi si pedepse cu pâna la cinci ani de inchisoare pentru orice persoana gasita vinovata de a fi “negat deciziile Tribunalului de la Nuremberg”.
Acest gest reprezinta o reactie fata de accentuarea unei viziuni istorice din fostele tari sovietice si din cele est-europene, care descrie lungii ani ai dominatiei ruse ca fiind similari in esenta ocupatiei naziste, sugerând ca pentru aceste natiuni eliberarea a avut loc doar atunci când s-a prabusit URSS.
Chiar mai suparatoare pentru rusi sunt incercarile din unele tari, precum Ucraina si Letonia, de a “reabilita” persoanele care au imbracat uniforme germane in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru a lupta impotriva Armatei Rosii, comenteaza pub licatia.
Cu privire la aceasta noua initiativa a Kremlinului, critic ii sunt alarmati de ceea ce considera a fi un regres grav catre metodele sovietice de control intelectual.
Kremlinul a fost infuriat de ceea ce considera a fi incercari de a se “revizui” consecintele celui de-al Doilea Razboi Mondial in unele tari est-europene si in foste republici sovietice.
Desfiintarea memorialelor de razboi ale Armatei Rosii din Polonia si din statele baltice a stârnit, in mod deosebit, nemultumirea rusilor, asa cum au facut-o si iesirile in strada ale veteranilor SS din Letonia si o lege lituaniana ce interzicea afisarea in public a simbolurilor sovietice, sau punerea sub acuzatie in Estonia a unui veteran de razboi sovietic, Arnold Meri – acuzat de genocid pentru presupusul sau rol in deportarea postbelica a estonienilor in Siberia (Meri a decedat cu doua luni in urma, inainte de finalizarea procesului).

Un alt aspect problematic a fost constituit de faptul ca presedintele ucrainean Viktor Iuschenko a elogiat in mod public Armata Ucraineana Insurgenta, care a purtat, sprijinita de CIA, un razboi de gherila impotriva URSS timp de aproape 10 ani, dupa al Doilea Razboi Mondial; suparatoare au fost si eforturile ucrainene de a convinge guverne le din lumea intreaga sa considere un act de “genociď foametea in masa provocata de colectivizarea fermelor de la inceputul anilor 1930, in timpul careia au murit milioane de tarani sovietici si este cunoscuta in Ucraina drept “Holodomor”.
Presedintele rus Vladimir Medvedev a scris pe recent lansatul sau blog ca “asemenea incercari de revizuire a istoriei devin tot mai ostile, de rea-vointa si agresive. Ne aflam intr-o situatie in care trebuie sa aparam adevarul istoric si sa demonstram din nou fapte care, nu cu multa vreme in urma, pareau clare. Însa este necesar sa o facem”.
Un sondaj de opinie realizat luna trecuta de agentia de stat VTsIOM a dezvaluit ca aproape doua treimi din rusi sunt de acord ca incercarile de “negare a victoriei sovietice in Marele Razboi Patriotic” ar trebui scoase in afara legii, facând referire la termenul rusesc pentru al Doilea Razboi Mondial. Multi istorici rusi in etate par sa cada de acord asupra faptului ca noul comitet, cu telul sau de a lupta impotriva revizionismului, este un lucru bun.
Identitatea nationala a Rusiei a suferit fluctuatii inca de la prabusirea URSS, ca si ideologia sa si imperiul multi-etnic. Anii de imediat dupa epoca sovietica au fost marcati de un spirit de autocritica accentuat si de o raspândita demoralizare publica.
Vladimir Putin a sosit la putere cu aproape un deceniu in urma, pe fondul unui val de patriotism, ce avea ca scop sa inlature sentimentul de umilire nationala, readucând mândria Rusiei si recunoscând realizarile pozitive ale anilor sovietic , crede publicatia.
Însa criticii au reclamat faptul ca una dintre consecinte le abordarii pozitive a istorie i Rus iei, de sub conducerea lui Putin, consta in aparitia unei tendinte de a minimaliza o multime de crime din trecut, comenteaza The Christian Science Monitor la finalul articolului.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.