Licitaţii pentru construcţia unui sarcofag de protecţie nucleară la Cernobâl

0

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a semnat anterior un acord de finantare cu guvernul Ucrainei, a lansat invitatia pentru inscrierea la licitatie a tuturor firmelor interesate sa participe la constructia unei noi structuri de protectie nucleara la Centrala Nucleara de la Cernobâl, se arata intr-un comunicat remis vineri. BERD administreaza doua fonduri internationale, respectiv fondul pentru structura de protectie nucleara de la Cernobâl (Chernobyl Shelter Fund) si contul nuclear (Nuclear Safety Account).

În cadrul contractului cu guvernul ucrainean si Centrala Nucleara Cernobâl, BERD a contribuit cu 135 de milioane de euro la Chernobyl Shelter Fund, in care s-au strâns in total 800 de milioane de euro din partea Comunitatii Europene si a unor tari precum Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Coreea, Kuweit, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, SUA, Suedia si Ucraina.
Licitatia se refera numai la tarile eligibile in cadrul proiectului pentru structura de protectie nucleara, respectiv Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Japonia, Kuwait, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Ucraina, SUA si tarile din zona de activitate a BERD, deci si România.
Licitatiile au ca obiect proiectarea si executia unei structuri de protectie nucleara, cai de acces, retele de utilitati, instalarea de echipamente de masura si control, precum si remedierea oricaror deficiente aparute in perioada de garantie.
Ofertele in plic inchis trebuie depuse pâna pe 13 august 2009, se arata in comunicat.
Pe 26 aprilie 1986, la centrala nucleara de la Cernobâl a explodat reactorul numarul 4, materialul radioactiv fiind raspândit in mediul inconjurator, ceea ce a constituit cel mai grav accident nuclear din istorie.
Înca din 1990, comunitatea internationala s-a preocupat de transformarea Cernobâlului intr-o zona sigura si a numit BERD administrator al fondurilor strânse in acest scop.
În Nuclear Safety Account s-au adunat 300 de milioane de euro.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.