Mexic: adio gripă, bun venit recesiunii

Este deja oficial: capitala Mexicului este libera de gripa, dar sufocata de criza. Ciudad de Mexico si-a redus joi nivelul de urgenta epidemiologica. Adio culorii galbene de alerta si bun venit normalitatii.

În locurile publice si mijloacele de transport oamenii au renuntat la masti si la manusile chirurgicale. Au trecut sapte zile fara nici o contagiere, dar un nou spectru planeaza asupra Mexicului: recesiunea cu cifre similare celor din 1995, noteaza ziarul El Pais.

Virusul A (H1N1) va implini la 23 de mai o luna de când a paralizat Mexicul iar bilantul este cumplit: 75 de familii in doliu, peste 3.892 de bolnavi confirmati si un virus care a pus pe butuci economia tarii.
A alungat turismul international, a paralizat activitatea economica timp de saptamâni si a scazut vânzarile la produsele si carnea de porc. La putine ore de la declararea sfârsitului alertei sanitare in capitala, ministrul de finante Agustin Carstens provoca o noua panica, avertizând ca economia va avea o descrestere de cel putin 5,5%.
La numirea sa in functie el spusese ca criza internationala nu va afecta Mexicul. La sfârsitul anului trecut el a subliniat ca tara va suferi o mica raceala si nu o pneumonia care afecteaza in general finantele mexicane atunci când vecinul american incepe sa stranute /o compara tie care s-a dovedit de rau augur/.
În ianuarie 2009, asigurase o crestere zero. O luna mai târziu s-a corectat: descrestere de 2,8%. Iar inainte de izbucnirea gripei avansa 4,1%. Mai multi analisti independenti i-au pus la indoiala calculele.
La o reuniune cu importatori si exportatori, ministrul a revizuit din nou prognoza indicând o descrestere a PIB de 5,5%, dar cu nuante optimiste. “Am ajuns la capat, am depasit etapa caderii libere”. Si a cerut sa fie pregatiti pentru a pune in aplicare reformele structurale care sa raspunda “oportun” când “efectele vor disparea la sfârsitul anului”.
Analistul economic, Joel Martinez, este insa de alta parere:: “OECD considera ca PIB SUA nu va creste inainte de primul trimestru al anului 2010, nu vad cum guvernul mexican poate gândi ca in ultimul trimestru al anului economia noastra va incepe sa creasca”.
În opinia sa, “daca economia mexicana se comporta cum prevad statisticile, descresterea tarii va fi in jur de 6,2 sau 7%”. Iar al doilea semestru ar putea aduce si alte stiri financiare proaste.
Martinez a insistat in diferite foruri economcie ca exista “riscul de creditare in entitatile ipotecare; deja au falimentat doua din cele patru importante, o provocare cu consecinte greu de calculať. Mexicanii sunt marcati de trei date traumatice. 1968, anul masacrului studentesc la ordinele guvernului. 1985, anul cutremurului care s-a soldat cu 10.000 de morti.
Si 1995, anul crizei cunoscute ca greseala din decembrie, care a distrus averea clasei mijlocii si i-a saracit si mai mult per cei saraci. Ziarele de joi au reinviat acest spectru al anului 1995. Singura veste buna? Cea data de primar tinerilor: “Da puteti sa va sarutať. Dar aveti grija la cheltuieli, au avertizat ziarele.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.