Noile eroine care-i sfidează pe potentaţi: frumoase, curajoase, singure şi periculoase

Din Somalia pâna in Rusia si China, o serie de femei fac sa tremure regimurile numai cu armele cuvântului. Îi sfideaza pe potentati, isi risca viata, se lupta impotriva nedreptatii iar respectivele regimuri incearca sa le obstructioneze cu orice pret.

“Tarul” rus Vladimir putin se teme de o jurnalista blonda. Si când te gândesti, scrie ziarul italian Il Giornale, ca Putin la inceput chiar “o curta”, desi se pare ca se caieste de acest lucru de mai mult timp. Elena Tregubova si-a facut o multime de dusmani in Rusia dar ea dezarmeaza frica cu un surâs.
Blonda, cu infatisare amabila, dar cu inima in flacari, a scris o carte intitulata “Mutantii Kremlinului / Tales of a Kremlin Digger /, care a indraznit sa atace casta Kremlinului. Cartea s-a bucurat de un succes enorm, i-a adus mii de cititori dar si o mare de necazuri. A fost concediata de la ziarul ei, Kommersant, si a scapat ca prin minune de explozia unui dispozitiv amplasat in fata portii casei sale, astfel ca a fost nevoita sa se refugieze la Londra.
Elena este decisa insa sa se reintoarca in tara sa. Ea spune ca nutreste nostalgie numai dupa perestroika, cons idera Kremlinul o “Cupola” /conducerea unei organizatii de tip mafiot, n.red/ si cunoaste riscul la care se expune. Cu putin timp inainte de uciderea Annei Politkovskaia spunea: “Astazi, in Rusia nu mai este aer, nu mai respiram. Singura care nu cedeaza este Politkovskaia. Dar cât va putea rezista”. Acum o stie si ea.
Senait Mehari este “copila cu kalasnikovul”. Are 30 de ani, sau poate 35. Asta pentru ca nimeni nu a inregistrat-o la oficiul starii civile. Ar fi putut muri de patru sau cinci ori – atunci când mama ei a incercat sa o omoare imediat dupa nastere, sau când tatal ei a abandonat-o pe un teren cu razboinici eritreeni.
Ea spune: “Nu m-am simtit niciodata dorita, intotdeauna a existat cineva gata sa ma lichideze”. Senait s-a nascut intre doua lumi legate numai de ura, tatal ei fiind eritreean iar mama somaleza, in plin razboi de independenta – Eritreea impotriva Etiopiei. S-a nascut dusman al mamei care, de rusine, a inchis-o intr-o valiza si a aruncat-o, si dusman al tatalui care, din umilinta, a abandonat-o la sase ani pe un teren de antrenament al Frontului de Eliberare al Eritreii.
Senait a fost timp de 3 ani o fetita-soldat, cu kalasnikovul in banduliera, apoi viata a dus-o la Berlin. Acum este un star al muzicii pop si a scris o carte incendiara, “Inima de foc”. I-a iertat pe cei care i-au dorit raul si lupta alaturi de UNICEF pentru eliberarea copiilor-soldat, asa cum a fost si ea. Duce inca razboi, dar numai in interiorul ei.
Pentru a se lupta pentru lucrurile in care crede, Susanna Arundhati Roy a scris cartea “Dumnezeul lucrurilor mici”, care i-a adus tot ceea ce a visat: celebritate, bani, iubirea oamenilor. Arundhati Roy este fata Indiei care se schimba. Are 48 de ani pe care nu-i arata, un caracter dur si este fiica unei activiste catolice care a educat-o mai mult in spiritul libertatii decât al obedientei. Înainte de a se consacra literaturii a studiat in Italia ca restaurator de monumente, la Florenta.
În India, unde a devenit simbolul protestului, a fost arestata, judecata si insultata. Se lupta cu guvernul din cauza unor diguri. Ea spune: Digurile sunt niste arme de distrugere in masa, pe care guvernele le folosesc pentru a controla oamenii”.
Ar fi trebuit sa dea apa si lumina oraselor, dar opt familii de fermieri din zece nu au acces la electricitate si 250 de milioane de persoane nu au apa. Desi e frumoasa, bogata si celebra ea spune “nu m-am nascut pentru a inchide ochii”.
Elif Shafak este o mama impotriva tuturor prejudecatilor. Ea s-a prezentat in sala de judecata la scurt timp dupa ce a nascut. Fetita ei Sehrazat cântarea trei kg iar judecatorii turci au respins amânarea audierii pe motiv de nastere.
Risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 6 luni si trei ani numai pentru ca a scris un roman, “Baba ve Pic”, “Bastardul de la Istanbul”, in care numai pentru simplul fapt ca vorbeste de genocidul armenilor ofensa identitatea turca.
Judecatorului i-a explicat, privindu-l drept in ochi, ca aceasta lege este un prejudiciu pentru Turcia si ca ea nu va cere scuze nimanui. Elif a predat la Tucson, in Arizona, si a trait in multe locuri. Ea spune: “Orientul si Occidentul nu sunt inamici ci puncte de vedere.
Uneori este suficient doar sa schimbi punctul de observatie”. Mai spune: “Este posibil sa fii multicultural, mutilingv si multireligios”. Justitia turca a absolvit-o.
A fost poreclita “Miss Fluviul Galben” pentru ca este cea care supravegheaza marele fluviu muribund. Li Moxuan s-a nascut la Shenyang, unul dintre cele zece orase cele mai poluate din lume si este decisa sa faca curatenie. A studiat la Londra si a devenit eroina ecologismului din China comunista, o tara poluata in proportie de 70% si un poluator al lumii mai rau decât SUA, potrivit Il Giornale.
Ea denunta faptul ca ghetarii din Tibet se topesc si furtunile de nisip care aduc seceta in China. Regimul o supravegheaza si ii tolereaza protestele, cu conditia sa nu ridice vocea. Dar, asa cum se stie, cu cât eroina este mai tacuta cu atât este mai periculoasa, incheie Il Giornale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.