Republica Moldova a deschis “frontul românesc”

Relatiile dintre Chisinau si Bucuresti au intrat intr-un punct mort, din care partile implicate nu mai pot sa iasa. Acest lucru se spune in declaratia Ministerului de Externe al Republicii Moldova, care a solicitat zilele trecute Uniunii Europene /UE/ sa-i “apere pe moldoveni in fata politicii agresive a României, care vrea sa-si ataseze teritoriul moldovean”. În dialogul cu Bruxellesul, Moscova a luat partea Chisinaului.

În relatiile dintre Republica Moldova si România existau si inainte tensiuni, determinate de declaratii ale unor inalti functionari români, inclusiv ale presedintelui Traian Basescu, privind necesitatea unirii celor doua tari vecine, ceea ce ar insemna lichidarea statului moldovean, relateaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
În mai, insa, micile altercatii dintre oficiali ai Chisinaului si Bucurestiului s-au transformat in adevarate “batalii”, care s-au incheiat cu introducerea de vize pentru români si cu rechemarea ambasadorilor. Acest lucru s-a intâmplat dupa alegerile parlamentare din 5 mai, câstigate de comunistii. Atunci opozitia a iesit in strada, contestând rezultatele votului si afirmând ca ace stea au fost falsificate.
Însa, adevaratul scandal a fost provocat de acuzatiile lansate de presedintele moldovean Vladimir Voronin la adresa României sau mai exact a serviciilor secrete române. În opinia lui Voronin, acestea s-ar fi aflat de fapt in spatele violentelor de la Chisinau.
Rusia a sprijinit imediat conducerea moldoveana in acest “demers”, chiar daca dovezi privind participarea României in violentele stradale nu au existat, dupa cum nu exista nici acum. În opinia directorului Institutului de Politici Soc iale de la Chisinau, Arcadie Barbarosie, aceasta a fost prima eroare a autoritatilor moldovene, dupa care au urmat si altele.
O asemenea eroare este si introducerea vizelor pentru cetatenii României. Potrivit lui Barbarosie, acest lucru este ilegal, in conditiile in care mai demult parlamentul Republicii Moldova adoptase o lege care prevedea anularea vizelor pentru cetatenii tarilor membre ale UE. România este o tara a UE, iar pentru a restrictiona intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a cetatenilor români ar fi fost necesara o noua lege, care sa excluda România de pe lista vecinilor europeni privilegiati.
În acelasi timp, Bucurestiul a declarat ca le va oferi, in termen record, cetatenia româna tuturor moldovenilor care aspira la ea. Autoritatile moldovene s-au plâns la Bruxelles, insa au primit urmatorul raspuns: voi ins isi ati adoptat legea care permite dubla cetatenie.
Nu in ultimul rând, Basescu a declarat ca nu va semna Tratatul privind Frontierele cu Republica Moldova, deoarece acest lucru ar insemna legitimarea Pactului Molotov-Ribbentrop, din 1940. Conform acestui document, actualul teritoriul al Republicii Moldova trecuse la URSS. Chisinaul a interpretat declaratiile lui Basescu drept un nou atac la adresa suveranitatii statului, iar MAE a trimis UE o nota de protest.
În opinia analistului Barbarosie, este putin probabil ca relatiile dintre cele doua parti sa se amelioreze in viitorul apropiat: la sfârsitul anului in România sunt programate alegeri prezidentiale, iar Basescu va continua sa mizeze pe cartea moldoveana, sperând la sprijinul unui segment important al electoratului român.
Pe de alta parte, Republica Moldova se confrunta cu o profunda criza economica, agravata si mai mult de injumatatirea banilor trimisi acasa de muncitorii moldoveni aflati peste hotare. De aceea, Voronin are nevoie de un dusman in persoana politic ienilor români, pe seama carora sa poate pune propriile insuccese. În afara de aceasta, nu este exclus ca, in cazul in care in Republica Moldova se vor desfasura noi alegeri parlamentare, cartea româna sa devina atuul principal.
În ceea ce priveste pozitia Rusiei, care si-a asumat rolul de aparator al Chisinaului, ea “nu-l sprijina pe Voronin, ci isi desfasoara propriul joc”, cons idera Barbarosie. Scopul Rusiei este de a-si mentine sferele de influenta, de a contracara concurenta UE in aceasta regiune si de a stopa la granitele moldovene extinderea NATO spre Est.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.