EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Republica Moldova: În spatele “faţadei democratice” se ascunde dictatura

0

Cotidianul austriac Der Standard publica un interviu cu Dumitru Ciorici, directorul executiv al Unimedia, portal de stiri /de opozitie/ din Republica Moldova. Ciorici considera ca, in cazul in care la presedintia Republicii Moldova va veni Zinaida Greciannii, succesoarea actualului presedinte-comunist Vladimir Voronin, lucrurile nu se vor schimba in bine pentru opozitia din Republica Moldova.

Potrivit Constitutiei moldovene, aminteste jurnalistul, sunt prevazute doua tururi ale alegerilor prezidentiale. Daca opozitia va refuza sa voteze si a doua oara, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Totusi, Ciorici se indoieste ca o asemenea situatie constituie o sansa reala pentru opozitie.
În ceea ce priveste demonstratiile care au avut loc dupa alegerile din aprilie, Dumitru Ciorici subliniaza ca, in conditiile in care mass-media ale republic ii se afla sub controlul deplin al Partidului Comunistilor, actiunile de protest au fost folosite in scopul discreditarii opozitiei. În timpul demonstratiilor au fost distruse doua cladiri de stat, iar puterea comunista nu a ezitat sa puna toata vina pe seama opozitia.

“Exista doua scenarii privind evolutia evenimentelor dupa violentele din aprilie: fie partidele din opozitie devin mai puternice, fie, ca urmare a protestelor, pierd multe dintre mandatele de deputat pe care le au acum”, isi exprima Ciorici convingerea.
În opinia jurnalistului moldovean, daca Zinaina Grecianii va deveni presedinte al Republicii Moldova, lucrurile nu se vor schimba in mod radical pentru opozitie, care nu va deveni mai influenta. “Dupa alegerile din aprilie, regimul aflat la putere a inceput sa sperie si sa ameninte jurnalistii incomozi, iar organizatiile non-guvernamentale independente au fost luate de gât de departamentele financiare”, declara Ciorici.
Cu toate acestea, tinerii care au protestat in strada nu au fost dirijati de opozitie, ci de propriile convingeri, subliniaza Ciorici. Opozitia a sprijinit exclusiv proteste pasnice, de aceea exista toate motivele sa se creada ca autoritatile Republicii Moldova au provocat in mod intentionat violentele si agresiunile, pentru a acuza apoi opozitia.
Dumitru Ciorici isi leaga sperantele de integrarea Republicii Moldova in structurile europene. Însa, “UE ii va permite din nou conducerii moldovene sa-i arunce praf in ochi. Cu toate acestea, in spatele fatadei democratice, continua sa se ascunda dictatura”, conchide Ciorici pe un ton pesimist.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.