Rusia: 40% de nihilişti

În ultimii 10 ani opinia cetatenilor rusi cu privire la onestitatea si eficienta puterilor locala si federala s-a schimbat in mod radical, releva un sondaj al Institutului National pentru Studierea Opiniei Publice din Rusia (VTIOM).

Daca in 1999 mai multa incredere inspira puterea locala, atunci in 2009 cetatenii rusi cons idera ca puterea federala este cea mai demna de incredere. Cu toate acestea, aproximativ 40% dintre rusi continua, la fel ca in urma cu 10 ani, sa nu aiba incredere nici in puterea locala, nici in cea federala, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Sondajul a fost defasurat de VTIOM in perioada 18-19 aprilie, in 140 de localitati din 42 de regiuni ale Federatiei Ruse. Oamenii au fost intrebati: autoritatile locale sau cele federale evalueaza mai corect situatia din Rusia si cine propune masuri anticriza mai eficiente? VTIOM prezinta rezultate le in comparatie cu un sondaj din 1999.
Daca in urma cu 10 ani in onestitatea autoritatilor locale credeau 33% dintre repondenti, in timp ce in cele federale – doar 14%, astazi este excat invers: 34% crediteaza cu incredere puterea federala si doar 12% autoritatile locale.
În ceea ce priveste eficienta, lucrurile stau cam la fel. Daca in 1999, 26% dintre repondenti considerau mai eficiente autoritatile locale si doar 1 6% puterea federala, in 2009 circa 39% considera mai eficiente autoritatile federale, comparativ cu 7% dintre repondenti care le considera mai eficiente pe cele locale.
Deputatii opozitiei din cadrul Dumei de Stat /Camera Inferioara a parlametnului rus/ saluta aceste rezultate ale sondajului de opinie. De exemplu, secretarul CC al PCFR, Serghei Obuhov, este convins ca cele 40% constante de rusi care nu au incredere in nic iuna dintre puteri inseamna, de fapt, o condamnare a intregului regim al lui Vladimir Putin.
De asemenea, vicepresedintele fractiunii “Rusia Justa”, Ghennadi Gudkov, considera ca liderii de la Kremlin ar trebui sa-si puna serioase intrebari in legatura cu aceste rezultate si mai ales asupra faptului ca in decurs de 10 ani numarul “neincrezatorilor” nu s-a redus deloc. Gudkov atentioneaza: atunci când cei care nu au incredere vor deveni majoritari, regimul lui Putin isi va pierde orice sprijin.
Deputatul liberal-democrat Serghei Ivanov cons idera ca un numar atât de mare de nihilisti se explica prin faptul ca la toti reprezentantii puterii “vorbele se despart de fapte”.
În ceea ce priveste schimbarea radicala a atitudinii fata de puterea locala si cea federala, deputatii rusi au o parere diferita.
De exemplu, Ivanov cons idera ca, “pentru a nu fi mustruluiti, autoritatile locale au inceput sa minta mai mult, iar oamenii au vazut acest lucru si au incetat sa mai aiba incredere”. Gudkov are o abordare oarecum diferita: in opinia sa, schimbarea atitudinii fata de puterea locala este cauzata si de diminuarea bugetelor municipale, lucru “simtit si mai tare pe timp de criza economica”.
Obuhov are explicatii strict politice: in 1999 exista “centura rosie” a regiunilor, in timp ce cota de popularitate a lui Eltin se ridica doar la câteva procente. În schimb, in 2009, exista “verticala puterii”, care a redus in mod substantial baza de resurse si imputernicirile liderilor regionali si municipali.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.