Spargerile la bănci, o soluţie găsită de unguri pentru criză

În Ungaria aproape ca nu trece saptamâna sa nu auzi de o spargere la o banca sau la un oficiu postal, nefiind rare cazurile in care in aceeasi zi au loc mai multe astfel de jafuri. Chiar daca atacurile contra institutiilor bancare s-au inmultit anul acesta substantial in tara, pe fondul crizei, expertii avertizeaza sa nu se intre in panica, scrie ziarul ungar Magyar Nemzet.

În momentul scrierii articolului, deja au avut loc doua incercari nereusite de jaf, la o banca din Budapesta si la o casa de schimb din localitatea Balassagyarmat/nord/. În ultimele luni, atacurile la adresa institutiilor financiare s-au inmultit asa de tare incât se poate vorbi, din pacate, despre ceva aproape “cotidian”.
De doua ori, a avut loc si o luare de ostatici, una in piata Florian, din districtul III al Budapestei, pe 13 ianuarie anul curent, cealalta pe calea Nagy Lajos Kiraly din districtul XIV, pe 14 mai. Daca in 2007 au fost comise jafuri la 47 de institutii financiare, in 2008 numarul acestora jafuri a scazut la jumatate, anul acesta urmând ca numarul lor sa creasca iarasi, afirma Nagy Laszlo Tibor, director al departamentului de investigare a delicventei la Institutul Criminalistic National.
Caracteristica comuna a acestor cazuri este reprezentata de faptul ca persoanele care comit delictul se confrunta cu o situatie de criza materiala serioasa, in exasperarea lor nemaivazând o alta solutie.
Totul se afla in legatura cu criza economica, spune expertul, acest lucru putând fi observat si din faptul ca majoritatea delicventilor nu sunt “profesionisti” ci destul de nepregatiti, ceea ce nu reduce pericolul, pentru tocmai in astfel de cazuri au loc luarile de ostatici. Jefuitorii de banci in general nu merg sa comita fapta cu gândul de a lua ostatici, aceasta fiind o reactie spontana la o situatie de stress de moment, explica Tibor.
Modul cum decurge jaful depinde de multe ori de momentul când politia ajunge la locul faptei. Nu este bine daca politia ajunge prea târziu, spune Tibor, dar, chiar daca pare surprinzator, nici daca apare prea devreme.
În acest ultim caz exista cea mai mare probabilitate ca hotul intrat in panica sa recurga la luarea de ostatici sau cineva sa fie ranit. Situatia ideala ar fi, conform expertului, aceea in care politia soseste “in secret” iar hotul paraseste singur banca, in acest caz putând fi prins usor, cu un risc minim de ranire a cuiva. Din cauza sirenelor, care se aud de departe, este insa greu sa obtii asa ceva.
În ce priveste prevenirea, expertul criminolog da urmatoarele sfaturi. În primul rând, paznicul trebui sa impiedice ranirea vreunei persoane, ceea ce inseamna ca, in functie de situatia data, nu trebuie sa-l atace pe hot, schimbul de focuri care ar putea avea loc putând fi mult mai per iculos decât situatia initiala. Politia poate la rândul ei tine mai bine sub observatie zona din jurul oficiilor bancare.
Aici se adauga faptul ca politistii si personalul de paza beneficiaza de instructie permanenta, cazurile fiind insa in mare parte diferite unul de altul, ceea ce ingreuneaza pregatirea si face ca si imposibila evitarea luarii de ostatici. Tibor avertiza asupra faptului ca nu exista un sistem perfect de securitate pentru banci, lucru dovedit de cazul une i banc i americane, unde lucrul cu clientii a fost inlocuit de un automat bancar, chiar si in aceste conditii banca respectiva fiind jefuita.
Expertul mai arata ca in Ungaria regimul detinerii armelor este destul de sever si nu ar fi ceva de bun augur daca s-ar inlesni accesul la arme in scop de autoaparare. Conceptia generala este aceea ca persoana care detine o arma o va si folosi mai devreme sau mai târziu.
Cine doreste sa obtina o arma o poate insa face pe piata neagra. Trebuie sa ne asteptam la o crestere a numarului de jafuri la banci, afirma Tibor, adaugând totodata ca in astfel de cazuri nu trebuie intrat in panica, pentru ca panica doar agraveaza situatia.
Un bun exemplu este atitudinea domnisoarei luate ostatic saptamâna trecuta, care prin comportamentul sau a contribuit la rezolvarea pasnica a situatiei. Ea nu a intrat in panica ci, in conditiile date, a fost ca sa spunem asa “colaboranta”. Expertul arata ca plânsetele si isteria pot trezi reactii neasteptate la jefuitor, insa nu trebuie nici sa te umilesti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.