EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Valentin Lazea (BNR): Taxa “Robin Hood” nu este o decizie optimă

0

Economistul sef al Bancii Nationale a României, Valentin Lazea, a declarat vineri, la Târgu Mures, ca taxa „Robin Hood” propusa in programul de guvernare nu este o decizie optima si ca propunerea BNR ar putea rezolva situatia. „Cred ca nu este o decizie optima cea a taxei “Robin Hood”, in primul rând pentru ca ar insemna o incalcare a libertatii contului de capital, la care România a prescris ca si preconditie de aderare la UE. O asemenea taxa nu ar face decât sa puna gaz pe foc si ar indeparta si mai mult bancile din tara.

În schimb, daca legislativul va achiesa la propunerea BNR de a-i da acesteia puteri sporite, in sensul de a cere bancilor recapitalizare si, daca ele nu fac acest lucru, sa poata BNR sa schimbe managementul si, la limita, actionariatul bancilor, atunci putem obtine, pe o alta cale, un efect similar, adica de impiedica bancile sa scoata bani in exterior”, a spus Lazea.

Economistul sef al BNR a facut referire la taxa pe profiturile exceptionale, care stabileste impozitarea suplimentara a câstigului care nu este efectul unui merit specific evident al agentului economic, ci este generat de factori conjuncturali externi.
Valentin Lazea a participat la Târgu Mures la conferinta “Programul si masurile anti-criza dupa acordurile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Ce asteptam de la Guvern, de la Banca Nationala si de la banci?”, organizata de Institutul Bancar Român.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.